Sari la conținut

Cazul Ekeng | Medic suspendat pentru 60 de zile

Au fost luat primele măsuri concrete după zecile de audieri făcute de către polițistii de la omoruri în cazul decesului dinamovistului Ekeng. Măsura interzicerii exercitării actului medical pe o perioadă de 60 de zile, dar și cercetarea sub control judiciar pentru medicul coordonator al ambulanței Puls.

Medicul care coordona toată activitatea medicală, inclusiv pe terenul de joc, este acuzat că nu a intervenit concret, nu a luat primele măsuri de resuscitare asupra fotbalistului în momentul când l-a văzut căzut pe teren. Este și motivul principal pentru care medicul este acuzat pentru ucidere din culpă.

„Deși pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanței, a fost confirmată fibrilația ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duță Elena Mihaela nu a inițiat nici de această dată manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenției medicale de urgență, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare inițiate, nu s-a mai putut asigura supraviețuirea pacientului”, susțin procurorii, scrie Agerpres.

Anchetatorii mai arată că, în acest context, deși în mod evident dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte și afecțiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duță de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitalicească, în condițiile în care a constatat sau trebuia să constate că fotbalistul se afla în fibrilație ventriculară, „anulând astfel, prin inacțiunea sa nejustificată, orice șanse de supraviețuire a pacientului”, se înscrie între cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie întocmit de specialiști din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng a survenit din cauza unei fibrilații ventriculare apărute pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofică apicală) asociată cu anomalii coronariene, favorizată de existența unui proces miocardic în remisiune și precipitată de un efort fizic.

Din datele medicale puse la dispoziția procurorilor nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a șanselor de supraviețuire.

În raportul de necropsie se mai reține faptul că în cazul atleților care suferă de tahiaritmie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilați supraviețuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac. Șansele de supraviețuire scad cu 5,5% pe minut.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit pe data de 6 mai, după ce s-a prăbușit pe teren în timpul meciului dintre Dinamo și Viitorul Constanța, fără un contact cu un adversar în prealabil. După intervenția staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanță, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar șapte minute.