Comisia Europeană dă peste 260 de milioane de euro pentru două tronsoane de autostradă din România 

Data publicării:
autostrada muncitori crop

 

Prin alocarea celor 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune, Comisia Europeană va acoperi costurile de construcţie a două tronsoane de autostradă din România, finanţate iniţial de statul român prin împrumuturi bancare, se arată într-un comunicat al CE.

Este vorba de autostrada Arad-Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Constanţa la nivel de autostradă care au fost date în folosinţă în 2011, respectiv, 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeană şi cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi, respectiv, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Comisia Europeană a aprobat cererea României de a finanţa din Fondul de coeziune şi partea de investiţie care fusese acoperită iniţial din împrumuturi. Împreună cu aceste noi alocări, contribuţia CE la construcţia celor două tronsoane de autostradă se ridică la 439 milioane de euro, dintre care 287 milioane de euro sunt destinaţi autostrăzii Arad-Timişoara şi 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanţa la nivel de autostradă.

"Infrastructura rutieră este unul dintre principalele instrumente prin care putem reduce diferențele de dezvoltare dintre regiunile Uniunii Europene, iar România va avea întotdeauna în mine un partener pentru realizarea marilor proiecte de infrastructură", a precizat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit naţional brut pe cap de locuitor este mai mic decât 90% din media Uniunii. Acesta vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale şi promovarea dezvoltării durabile. Printre priorităţile Fondului de coeziune se află dezvoltarea reţelei transeuropene de transport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri