Deținutul care a evadat de la Jilava a fost prins

Data publicării:
20012013 20live-44697

Actualizare ora 18.15. Penitenciarul Jilava anunță că deținutul a fost prins. El era ascuns într-un depozit de lângă un câmp. Deținutul le-a spus celor care l-au prins că regretă ceea ce a făcut, dar voia să-și vadă copiii.

--------------------------

Azi-noapte, deținutul era de serviciu la un punct de lucru din apropierea penitenciarului. Gardienii au constatat, dimineaţă, dispariţia sa.

Autoritățile au făcut publice o fotografie și semnalmentele bărbatului:

Înălţime: 1,72 m

Tipul corpolenţei: atletică -mediu

Tipul frunţii: îngustă

Tipul nasului: drept

Tipul ochilor: căprui

Tipul gurii: mică

Tipul bărbiei: normală

Tipul urechilor: mijlocii depărtate superior

Tipul feţei: ovala, ten măsliniu.

Tipul părului: negru

Semne particulare: cicatrice braţ stâng.

Vestimentaţia: echipament trening bleumarin cu dungi albe, pantofi sport albi, fes negru.

Dispariția sa a fost constatată duminică, la 6.00 dimineața. Deținutul, tocmai pentru că a avut un comportament-model, se bucura din 2010 de regim de detenție deschis și avea dreptul de a munci.

El a părăsit punctul de lucru la care era repartizat, respectiv decantorul unităţii. Din primele verificări efectuate a rezultat faptul că deţinutul a părăsit punctul de lucru fără a invoca un motiv anume, se arată într-un comunicat al penitenciarului.

Măsuri speciale

Penitenciarul Jilava spune că în vederea capturării deţinutului au fost dispuse măsuri specifice în astfel de situaţii, respectiv: blocarea căilor de acces – posibile direcţii de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de urgenţă a mai multor echipe de căutare formate din personalul unităţii, precum şi cooperarea cu Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Ilfov.

De asemenea conducerea penitenciarului a dispus demararea unei anchete administrative care să analizeze circumstanţele care au condus la producerea evenimentului.

Apel către populație

În cazul în care deţineţi informaţii care ar putea ajuta la identificarea sau capturarea deţinutului, poliția vă roagă să contactaţi cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sunaţi la numărul de telefon 112. De asemenea puteţi contacta Penitenciarul Bucureşti Jilava la tel. 021/4570182; fax. 021/4570164 sau purtătorul de cuvânt al penitenciarului – comisar de penitenciare Cristi Micu, la telefon mobil 0757087957 şi e-mail: cristi.micu@anp.gov.ro.

Cristian Micu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Jilava: Deținutul nu a ridicat probleme comportamentale până acum

„La ora 6.00 s-a constata lipsa unui deținut care muncea la un punct de lucru exterior. El nu ridicase probleme comportamentele din 2009, când a fost arestat. A fost recompensat de opt ori pentru bună purtare, în 2010 a muncit pe bază de voluntariat la deszăpezire în comuna Jilava”, a declarat Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al penitenciarului Jilava.

„El era în tura de noapte, la 6.00 trebuia să fie înlocuit de un alt deținut. Intrase în tură la 22.00”, a precizat oficialul.

„E cel mai permisiv regim de executare, deținuții se pot deplasa neînsoțiți la punctul de lucru. Deținutul lucra acolo de circa două luni. A câștigat 100 de zile ca urmare a muncii prestate până acum. În octombrie ar fi putut beneficia de eliberare condiționată”, a adăugat Micu.

Fusese condamnat la 7 ani pentru tâlhărie, a fost o infracțiune cu violență, a mai spus Cristian Micu. Deținutul fusese recompensat de opt ori pentru bună purtare, în ultimii trei ani, iar autoritățile nu au, deocamdată, o motivație pentru gestul acestuia de a evada.

Cristian Micu a mai spus că de la începutul acestui an, Penitenciarul Jilava s-a mai confruntat cu alte trei situații asemănătoare, în care deținuții au plecat de la locul de muncă, dar evadații au fost prinși într-o oră și jumătate, maxim trei ore.

Ce cazier are deținutul

Când a fost condamnat, în 2009, avea deja o altă condamnare. El mai executase patru ani de închisoare între 2001 și 2005. La scurtă vreme după ce a fost eliberat, în vara lui 2006, a fost acuzat de furt. El ar fi furat din curtea unei firme componentele unui utilaj, pentru ca doi ani mai târziu să comită tâlhăria pentru care a și fost condamnat în 2009 - a intrat, împreună cu alți complici, în casa unei persoane, au exercitat violență asupra acestei persoane, au forțat-o să spună unde ține banii, au furat 800 de dolari și 400 de lei și au lăsat victima legată de mâini și în stare de șoc. Pentru aceste fapte a fost condamnat la șapte ani închisoare, pedeapsă pe care o executa în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri