Europa, „casă” pentru mii de arme atomice

Data publicării:
arme

Iritată de presiunile Occidentului în privinţa Ucrainei şi de amplasarea scutului antirachetă în Europa, Rusia ameninţă cu reactivarea unei baze nucleare din Crimeea, construită pe vremea URSS. Duşul rece ne-a amintit că de la Atlantic la Urali sunt peste 30 de baze nucleare ale Statelor Unite, Rusiei, Franţei şi Marii Britanii.

Ruşii au cel puţin 12 baze nucleare în partea europeană a federaţiei, amplasate într-un uriaş arc de cerc, care începe cu submarinele nucleare de la Oceanul Îngheţat şi continuă cu baze aeriene şi unităţi de lansare a rachetelor intercontinentale până aproape de zone de conflict din Ucraina.

Dacă vor reactiva şi baza nucleară din Crimeea, ruşii vor avea o linie continuă de baze nucleare, de la Oceanul Arctic la Marea Neagră.

Alianţa Nord Atlantică este în superioritate. Are 19 baze nucleare sau centre de producţie şi cercetare în domeniul atomic.

Marea Britanie contează pe două baze nucleare submarine. Franţa are una, plus alte patru destinate focoaselor nucleare.

Americanii au opt: în Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Italia şi Turcia de unde pot lansa atacuri atomice. Desfăşurarea de forţe moştenite din epoca Războiului Rece sună foarte periculos, dar sunt voci care spun că tocmai această ameninţare a distrugerii totale ar putea aduce pacea în Ucraina.

„Mulţi au bombă nucleară, au şi cei mai mici, au şi aventurierii între timp, au şi ţările mici, ţările mari, ţările medii. Faptul că America şi Rusia s-ar putea reînscrie într-un astfel de dialog ar putea să ducă la pace”, a spus jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.

În lume sunt opt state care au anunţat oficial că au arsenale nucleare. Statele Unite au aproape cinci mii de focoase nucleare, Rusia mai puţine, dar nu cu mult. Faţă de ele, Franţa, China, Marea Britanie, Pakistan şi India sunt mici copii: au puţin peste o mie împreună.

Coreea de Nord, care a început testele nucleare în 2006, ar avea deja 10 arme nucleare. Trebuie menţionat însă Israelul. Federaţia Oamenilor de Ştiinţă din Statele Unite susţine că ar deţine între 80 şi 100 de focoase nucleare, în ciuda negării Ierusalimului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri