FOTO&VIDEO | Militarii români i-au impresionat pe generalii americani

Data publicării:
ponton

Sute de vehicule militare au traversat braţul Borcea pe un pod plutitor. Operaţiunea a fost parte a unui exerciţiu NATO desfăşurat în trei ţări. Traseul vehiculelor militare a fost întrerupt, potrivit scenariului, de o serie de atacuri inamice.

170716_SABER_GUARDIAN_DUNARE_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
170716_SABER_GUARDIAN_DUNARE_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Potrivit scenariului, convoiul militar era pregătit să traverseze braţul Borcea, în localitatea Borduşani din Ialomiţa, dar totul a fost oprit din cauza unui atac inamic. A început un adevărat război pe uscat, pe apă şi în aer.

După ce zona a fost securizată din aer de avioane și elicoptere, cele 400 de vehicule militare au putut traversa în siguranță brațul Borcea.

Podul este, practic, o autostradă pe apă. Are trei fire de cirulaţie: cel din mijloc, pe care trec tancurile, poate susţine o greutate de până la 40 de tone, iar cele din extremităţi câte 20 de tone fiecare.

La exercițiu a participat și o româncă plecată de 14 ani din țară și care acum lucrează în armata americană. Sergentul Adriana Velazquez e născută și crescută în Câmpina.

Sg. Adriana Velazquez, reprezentant afaceri civile, Armata SUA: Acum patru ani m-am gândit să mă înrolez în Armata Americană. Voiam să fac ceva mai deosebit şi purtând uniforma mi se pare că reuşesc să fac mai mult decât aş fi făcut fără uniformă.

Peste 1.300 de militari români au participat la acest exercițiu care i-a impresionat pe partenerii americani.

Frederick Hodges, comandantul forţelor terestre americane disclocate în Europa – USAREUR: Lucrez în armată de 37 de ani iar aceasta a fost cea mai bine organizată şi executată traversare a unui curs de apă pe care am văzut-o vreodată. Sunt extrem de mândru de Armată Română, de Forţele Navale, Aeriene, de trupele speciale.

Alexandru Mărşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale: Au mai fost exerciţii, dar nu de asemenea amploare. Am mai executat exerciţii în zona fluvială, în zona lagunară, la gurile Dunării, dar la o scară mai mică.

Pentru exercițiul de traversare a brațului Borcea, trupele române s-au pregătit din noiembrie anul trecut.

Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri