Guvern cu ministere noi. Ce cheltuieli presupun

Data publicării:
18122012 20guvernas-39341

„Vor fi restructurări, reîmpărțiri ale portofoliilor, dar nu se mărește numărul de angajați, nici măcar cu un singur om. Dimpotrivă, aveți ocazia, prin aceste restructurări, unde sunt oameni prea mulți și nu fac nimic cei care au fost angajați în ultimii ani doar pe linie politică, să le multumiți și să îi trimiteți la muncă”, a spus premierul.

Un angajament care pare însă greu de realizat. În spatele fiecărui ministru stă o armată de oameni, cu toţii angajaţi ai instituţiei.

Conform organigramelor ministerelor, un ministru are - în medie - trei secretari de stat, un secretar general şi un secretar general adjunct. Lor li se adaugă 8-10 consilieri personali, trei directori de cabinet şi trei asistenţi, dar şi un curier personal. Iar, potrivit grilelor salariale, într-o lună, toţi aceştia consumă de la buget peste o sută de mii de lei, iar într-un an 1,3 milioane de lei. Teoretic, raportat la cele şase noi ministere, ar fi vorba despre cheltuieli suplimentare de cel puţin 8 milioane de lei, anual.

Guvernul Ponta 2 va avea în plus un Minister al Bugetului, care se va ocupa de împărţirea banilor, şi un Minister al Energiei, care va prelua gestionarea sistemului energetic. Vom mai avea un minister care va coordona activitatea din Industrie şi Comerţ, unul pentru administrarea apelor şi pădurilor, încă unul pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi un altul care va coordona proiectele de infrastructură.

La aceste cheltuieli se adaugă însă şi lefurile altor câtorva mii de angajaţi de la nivelul companiilor şi instituţiilor subordonate. De altfel, cea mai mare parte a banilor alocaţi ministerelor se duce pe salarii. Anul acesta, statul a plătit peste 14 miliarde de lei numai pentru cheltuielile de personal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri