IMPARŢIAL. Dacian Cioloș: Nu cred că va fi un val de achiziții de terenuri din partea străinilor

Data publicării:
ciolos FB

„În momentul în care România a acceptat acum câţiva ani de zile, fără să fie forţată de Uniunea Europeană, ca o societate de drept din România să poată să achiziţioneze terenuri indiferent de originea capitalului societății respective poarta a fost deschisă. Această problemă nu e una sută la sută legată de faptul că de anul viitor

străinii ca persoane fizice vor putea să cumpere terenuri. Străinii putea cumpăra terenuri și până acum, nu ca persoane fizice ci ca persoane de drept juridic. Nu cred că va exista un val de achiziţii de terenuri ale persoanele fizice străine, pentru că cei care vroiau să investească în România în agricultură au făcut-o deja prin intermediul acestor facilități de investiții, printr-o societate de drept juridic din România”, a afirmat comisarul european Dacian Cioloș.

O suprafață de 10% din terenurile agricole este deținută de investitorii străini și există o temere în rândul mai multor oficiali români că anul viitor, după liberalizarea pieței, va fi o suprafață și mai mare.

„Acesta este doar un element în politica funciară - faptul că într-o piaţă comună aşa cum un român poate să cumpere terenuri ca persoană fizică în Italia, Spania sau Franţa şi o poate face - , acest fapt poate creşte preţurile şi în România. Odată ce subvenţiile în agricultură cresc și piața se organizează mai bine în România, cu siguranță vor creşte şi preţurile. Pot să existe măsuri care să nu fie îndreptate neapărat împotriva cetățenilor străini să cumpere, dar care să încurajeze agricultorii din România, să încurajeze comasarea terenurilor. Toate măsurile legate de dreptul de succesiune sau dreptul de preemţiune când se achiziţionează terenurile”, a adăugat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș: Am cerut o listă cu deţinătorii de terenuri care nu vor mai avea dreptul la subvenţii

Comisarul European a declarat în urmă cu câteva zile că subvențiile fi acordate numai fermierilor activi, iar în această seară, la Digi24, a afirmat că a cerut o listă a celor care nu vor mai primi subvenții și foarte probabil România va include consiliile locale pe această listă.

„Există în multe state membre situația în care deținători de terenuri agricole care nu lucrează acele terenuri și nu fac agricultură cer subvenții pentru că a fost o scăpare la reformă când subvențiile în agricultură s-au decuplat de producție dar s-au dus până la extrema cealaltă. Au fost acordate fără niciun element de legătură cu realitatea din teren. În această reformă am stabilit clar o listă negativă cu deținători potențiali de terenuri agricole care din start nu vor mai avea dreptul la subvenții: aeroporturi, agenții imobiliare, terenuri de golf, care clar vor fi excluse de la subvenţii prin definiție şi vor putea primi subvenții doar dacă vin și demonstrează că au într-adevăr societăți agricole.

Această lista negativă stabilită la nivel european, și asta e obligatoriu pentru toate statele membre, statele membre pot să adauge pe această listă și alte categorii de potențiali beneficiari actuali de subvenții care n-ar trebui să aibă dreptul la ele. Discutam ieri cu domnul ministru Constantin și foarte probabil România o să pună pe această listă consiliile locale, care în momentul de față pot să primească subvenții. Situaţia e ambiguă. Unele au păşuni, unele au contracte cu agricultorii și aceștia primesc subvențiile, în alte situații nu se ştie unde se duc banii pe subvenții, rămân la agricultori sau se duc în consiliile bugetelor locale. În politica agricolă comună susținerea financiară o ia producătorul agricol, indiferent de cine e proprietarul terenului", a declarat Dacian Cioloş.

Băsescu: Sunt îngrijorat privind liberalizarea achiziţiei de terenuri

“Am o mare îngrijorare cu liberalizarea achiziţiei de terenuri. Şi v-o spun nu dintr-un patriotism ieftin, dar ştiu că agricultura românească este mult mai decapitalizată decât altele şi, prin liberalizarea vânzării terenurilor, de fapt punem agricultorii români într-o competiţie neloială cu oameni care vin din agriculturi bine capitalizate, cu sisteme bancare în spatele lor. Problema pe care eu o semnalez nu este că ne cumpără străinii pământul, ci inechitatea", a afirmat astăzi preşedintele Traian Băsescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri