Incidente la proteste. Liviu Avram: Sunt episoade bizare

Data actualizării: Data publicării:
liviu avram bun

Jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef la „Adevărul”, a comentat la Digi24 incidentele cu jandarmii înregistrate sâmbătă seara la proteste, inclusiv ceea ce s-a petrecut în pasajul de la Universitate, un moment care i s-a părut periculos și care putea degenera. 

(VIDEO. Sursa imaginilor din 20 ianuarie: privesc.eu)

„Sunt episoade bizare. Pe lângă cel cu caii, a fost și acea acțiune, aseară, în care au oprit oamenii să iasă din gura de metrou. Mi s-a părut extrem de riscantă, se putea întâmpla orice. E bine că până la urmă au renunțat la idee, dar simplul fapt că au pus-o în practică pentru o perioadă scurtă de timp mă face să cred că e vorba de niște ordine venite de sus, de la niște oameni care nu pricep despre ce e vorba, și acele ordine intră în contradicție cu proceduri standard”, este de părere jurnalistul.
El a explicat că, inițial, jandarmii încearcă inițial să aplice ordinele, dar apoi au recurs la aplicarea procedurilor standard, consacrate de ani de zile, cunoscute și astfel concepute, încât să evite evenimentele neplăcute.

„Jandarmeria română mai are o datorie față de opinia publică și anume modul în care a procedat anul trecut, la primul protest, când acea galerie de baschet a venit și a încercat o diversiune. Nu știm nici până acum cine au fost autorii acelui eveniment care putea periclita multe vieți”, a reamintit Liviu Avram.

În ceea ce privește jandarmul violent de la proteste și faptul că în spațiul virtual s-a descoperit că acesta era și în dispozitivul care asigura ordinea în momentul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost chemat la DNA, în noiembrie anul trecut, Liviu Avram înclină să creadă că a fost un incident izolat. „Mi se pare remarcabil, jurnalistic vorbind, faptul că a fost identificat ca cel care dădea pumni aseară și cel care era prezent în dispozitivul care era la DNA și făcea calea liberă pentru Liviu Dragnea. Până nu am alte elemente, cred că e o simplă coincidență și un demers jurnalistic interesant. Nu aș specula mai mult și anume că la Jandarmerie e o echipă care face ceva în scopuri politice. Încă nu am suficiente elemente care să contureze această ipoteză”, a spus Liviu Avram.
El crede că acel jandarm probabil face parte din dispozitiv și a fost trimis la ordin acolo. „Nu cred că a fost optiunea lui nici să meargă la DNA. Faptul că a început să împartă pumni... da...aia a fost opțiunea lui și îi poate fi imputată. Dar prezența, aseară și la DNA, nu cred că îi poate fi imputată lui”, este de părere Liviu Avram.
„Strategic, cred că au făcut erori mici, pentru că nu s-au întâmplat lucruri. Faptul că au pus acele garduri în Piaâa Universității... nu înțeleg de ce. Era evidnt că vor fi atâția oameni încât să ocupe și carosabilul. Era evitabil. Chiar nu aveau motiv să fie acolo. Au fost de natură mai mult să înfurie lumea decât să o potolească. Trebuie o analiză mai atentă a jandarmilor, să renunțe la ințiativele de acest gen, care în alte circumstanțe pot fi justificate”, a punctat redactorul-șef de la „Adevărul”.

Jandarmeria a precizat duminică, referitor la situaţia din pasajul de la Universitate, că decizia de a bloca, în intervale scurte de timp, accesul persoanelor în Piaţă a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, pentru că Piaţa Universităţii era blocată şi „era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor”. În ceea ce priveşte filtrele, acestea au avut scop preventiv, precizează Jandarmeria, iar filtrele şi-au dovedit eficienţa, pentru că în urma controalelor au fost găsite mai multe obiecte periculoase. Persoanele care aveau asupra lor astfel de obiecte au fost duse la Poliţie, iar pe numele lor au fost deschise dosare penale.

Jandarmeria Capitalei a anunţat, de asemenea, că a identificat jandarmul care a fost filmat sâmbătă seară când lovea manifestanţii din Piaţa Universităţii, urmând ca, în baza anchetei interne, să fie stabilite cauzele care au dus la acest comportament. Reprezentanţii instituţiei subliniază că a fost o acţiune individuală şi nu a întregului dispozitiv, precizând că există situaţii în care jandarmii din prima linie pot fi supuşi unei presiuni mari care poate duce la astfel de comportamente.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei nu a putut confirma, pe de altă parte, că acest jandarm a făcut parte și din dispozitivul de securitate trimis în momentul în care Liviu Dragnea a fost convocat, în noiembrie, la DNA.

Citiți și: 

Proteste ample în Bucureşti și în țară. Participarea a fost peste așteptările organizatorilor

VIDEO. Incidente în Piața Universității între protestatari și jandarmi

Jandarm, filmat în timp ce loveşte cu pumnul manifestanţi din Piaţa Universităţii. Reacția lui Marian Godină

Jandarm violent la proteste. Reacția instituției din care face parte

FOTO. Godină spune că jandarmul violent e cel care l-a protejat pe Dragnea la DNA

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri