Ipotezele luate în calcul în ancheta tragediei aviatice. Miercuri, primul raport despre accident

Data publicării:
impartial

Avionul nu avea un sistem performant de degivrare, dar nici aparatură de bord care să-l ajute pe pilotul Adrian Iovan să determine locul exact în care se află şi ce decizii ar fi trebuit să ia.

Anchetatorii iau în calcul varianta ca starea precară a avionului şi vremea nefavorabilă să fi dus la prăbuşirea aeronavei. În momentul tragediei, în zonă temperaturile erau negative, ploua şi era burniţă, iar toate acestea ar fi putut duce la acoperirea cu gheaţă a motorului. Afectate ar fi fost şi flapsurile aparatului de zbor. Se presupune că din această cauză, pilotul Adrian Iovan a cerut permisunea să zboare la o altitudine mai mică ca să pună în funcţiune sistemul de degivrare.

În plus, în zona respectivă există un plafon de nori foarte gros și ceață, lucru confirmat de unul dintre supraviețuitori.

Pe parcursul trecerii munților a survenit un val de ceață, avionul a pierdut înălțime, a pierdut un motor, am văzut copacii de aproape”, spune medicul Radu Zamfir, unul dintre supraviețuitori.

Sunt erori de navigaţie care îl fac pe pilot să creadă că e în alt loc decât în cel real. Ajunge în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Avionul nu avea sisteme moderne care să arate pe ecran situația reală”, susține Dan Andrei, specialist în aviaţie.

Avionul nu a fost distrus în totalitate, lucru care, teoretic, ar trebui să-i ajute pe anchetatori să stabilească mai uşor cauzele prăbuşirii.

Toate probele accidentului au fost ridicate și conservate, sigilate și vor fi supuse expertizei. Apoi, se va face o evaluare a probațiunii și se va stabili care a fost mecanismul producerii accidentului”, spune Lazăr Augustin, procuror general la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia.

Rezultatul anchetei, la care participă procurori de la Parchetul Curții de Apel, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și criminaliști din cadrul Poliției Române ar urma să fie anunțat în aproximativ o lună de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri