Judecătorii CCR au decis: Bugetul României este constituțional

Data publicării:
13022013 20m 20blaga 20ccr-49255

Actualizare 13.37.Bugetul adoptat de Parlament este constituțional, au decis judecătorii CCR, după ce au analizat sesizarea PDL Astfel, legea își continuă parcursul normal și va fi trimisă spre promulgare către președintele Traian Băsescu.

„PDL și-a spus punctul de vedere, CCR s-a pronunțat, ceea ce va face președintele nu pot să comentez”, a declarat Vasile Blaga, președintele PDL, la Digi24, imediat după aflarea deciziei Curții.

„Decizia este definitivă şi general obligatorie”

„În ziua de 13 februarie 2013, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii bugetului de stat pe anul 2013, formulată de un număr de 54 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea bugetului de stat pe anul 2013, este constituţională.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, se arată în comunicatul CCR.

Traseul sesizării

Puterea susţine că PDL a făcut un demers politicianist pentru a-şi revigora imaginea. În plus, social-democraţii îi acuză pe democrat-liberali că au falsificat semnăturile pe contestaţia depusă la Curtea Constituţională.

Constestația Opoziției privind modul în care a fost adoptat bugetul de stat urma inițial să fie analizată de judecătorii Curții Constituționale a României în 20 februarie.

PDL a contestat, în 8 februarie, bugetul de stat la Curtea Constituţională. Liderii PDL acuzau majoritatea parlamentară că a încălcat grav Regulamentul şedinţelor comune, atât la dezbaterea actului normativ, cât şi la adoptarea acestuia.

Mai mult de atât, PDL susține că bugetul Camerei Deputaților și a Senatului s-a fundamentat pe o lege inexistentă, făcând referire la statutul deputaților și senatorilor, care a fost amânat săptămâna trecută, din cauza unor dispute.

Nu este prima dată când li se cere magistraţilor CCR să se pronunţe asupra constituţionalităţii bugetului de stat. În decembrie 2010, PNL a contestat bugetul Guvernului Boc pe 2011, dar Curtea a respins atunci sesizarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri