Ministrul Energiei, Constantin Niță: Poporul român e răbdător și suportă anumite creșteri de prețuri

Data publicării:
constantin nita - 4925990-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Lificiu a declarat atunci că scumpirea la energia electrică cu 5 procente nu este mare, fiind comparabilă cu becul uitat aprins câteva minute în baie.

„Să spunem că poporul roman este răbdaăor și suportă anumite creșteri de prețuri, însă investitorii care nu investesc în energie și investesc în alte domenii de activitate nu sunt mulțumiți”, a declarat Constantin Niță.

Furnizorii de gaze naturale au cerut miercuri o nouă scumpire. Pe lângă majorarea de 10 la sută estimată pentru anul acesta, odată cu liberalizarea pieţei energiei, furnizorii vor o scumpire de încă 3 procente. Autoritatea Naţionala de Reglementare în domeniul Energiei urmează să analizeze această propunere la sfârşitul lunii viitoare, dar nu e obligatoriu să o şi aprobe.

Reprezentanţii E.ON Gaz, al doilea mare furnizor de gaze din România, susţin că sunt nevoiţi să ceară majorarea preţurilor pentru a-şi acoperi investiţiile realizate anul trecut.

„Suntem în discuţii cu autorităţile să beneficiem de o creştere a tarifelor de distribuţie şi sperăm să avem un răspuns pozitiv. Va avea un efect asupra facturii finale de 3%”, a declarat Frank Hajdinjak, director general E.ON România.

Autoritățile au primit o solicitare similară și din partea celuilalt mare furnizor de gaze, compania GDF Suez, iar răspunsul îl vor da pe 30 iunie.

„Dacă în cadrul comitetului de reglementare se va ajunge la concluzia că aceste venituri au fost prudent efectuate, în folosul consumatorilor, se vor recunoaște”, a declarat președintele ANRE, Nicolae Havrileţ.

Facturile la iarnă ar crește considerabil
În cazul în care costurile suplimentare ale furnizorilor de gaze vor fi recunoscute, valoarea facturilor va creşte considerabil la iarnă. Din iulie, factura pentru gaze, în cazul consumatorilor casnici, va fi cu 8 la sută mai mare ca urmare a liberalizării pieţei de energie. Iar în octombrie va avea loc o nouă scumpire, de 2 la sută.
De exemplu, dacă iarna trecută valoarea facturii pentru gaze naturale se ridica la 200 de lei, din octombrie această sumă ar putea creşte cu 13 procente, până la 226 de lei.

România, cel mai mic preț la gaze naturale

Potrivit datelor Eurostat, România avea la sfârșitul anului 2011 cel mai mic preţ pentru gazele naturale destinate populaţiei. Totuşi, raportate la puterea de cumpărare, cele mai mici preţuri se înregistrau în Luxemburg, Marea Britanie şi apoi în România.

Şi în privinţa energiei electrice România se situează în rândul statelor cu cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, tarife mai mici fiind doar în Bulgaria. Atunci când sunt raportate la puterea de cumpărare, de cele mai mici preţuri beneficiază locuitorii din Finlanda, Franţa şi Grecia. România este abia pe locul 17.

Cele mai mici preţuri la gaze

România 2,7 euro / 100 kWh

Slovacia 5,1 euro / 100 kWh

Estonia 5,2 euro / 100 kWh

sursa: Eurostat

Cele mai mici preţuri la gaze, raportate la puterea de cumpărare

Luxemburg

Marea Britanie

România

Cele mai mici preţuri pentru energie

Bulgaria 9,6 euro / 100 kWh

România 10,8 euro / 100 kWh

Estonia 11,2 euro / 100 kWh

Cele mai mici prețuri la energie, raportate la puterea de cumpărare

Finlanda

Franța

Luxemburg

sursa: Eurostat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri