Peisaj înfricoșător la Roșiile, în județul Vâlcea: pădure „înghițită” în câteva ore, cratere de 2 metri în curți

Data publicării:
reporterul digi24 arata craterul format intr-o gospodarie din rosiile judetul valcea
O alunecare de teren de amploare s-a produs miercuri, 23 iunie 2021, în localitatea Roșiile din jud. Vâlcea Foto: captură video Digi24

Mai multe gospodării sunt în pericol, iar locuitorii au fost evacuați împreună cu bunuri și animale lor la Roșiile, în județul Vâlcea, din cauza unei alunecări de teren. În doar câteva ore, o parte din pădurea localității a fost înghițită de pământ. Oamenii se tem că acum, toată agoniseala lor de-o viață se va duce la vale. 

„Aici, dar și în casă se vede bine. Uitați! A fisurat, pratic, a fugit. Asta e pe moment, dar o să pice cu totul. Sunt fisuri peste tot, și din deal de casă, și în jurul casei” - arată un localnic.

Coșmarul localnicilor din Roșiile, județul Vâlcea, a început miercuri după-amiază. Oamenii au simțit la propriu că le fuge pământul de sub picioare.

„M-a sunat soția că a plecat dealul. Mi-a spus să viu acasă că sunt animale, sunt bătrâni”, povestește un localnic. „Tot ce am agonisit până la 43 de ani se duce pe apa Sâmbetei”, adaugă bărbatul.

Oamenii sunt îngroziți pentru că terenul continuă să o ia la vale.

„A fost ceva surprinzător, ieri am fost anunțat. Știam că am în grădină o fisură de 10 cm, dar nu că să plece într-o zi, într-o oră, în 5 minute! Probabil a plecat brusc de s-a ajuns la crăpăturile acestea și problema e că tot se duce”, povestește un alt localnic.

Alunecarea de teren ce se întinde pe o distanță de peste doi kilometri în comuna Roșiile a provocat un adevărat dezastru. Sunt gospodării unde s-au format cratere ce măsoară și doi metri. Și, în timp ce o parte din pădurea localității a fost deja înghițită de pământ, autoritățile caută soluții.

„Situația este grea în localitatea noastră. O alunecare de teren neașteptată, produsă ieri (miercuri - n.r.) la 17:30. Avem deja patru gospodării afectate, dintre care trei erau locuite, și am evacuat persoanele și animalele ce le dețineau”, spue primarul comunei Roșiile, Constantin Dumitru.

Nu este pentru prima dată când în comuna Roșiile, din Vâlcea, au loc alunecări de teren. Și în 2004, dar și în 2010 au fost situații asemănătoare. Potrivit statisticilor, județul Vâlcea este pe primul loc în țară ca suprafață afectată de alunecările de teren.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri