Pericol de viitură pe Dunăre: Apele cresc în continuare, punctul de trecere a frontierei este inundat de duminică

Data publicării:
dinare

Pericolul de inundaţii pe Dunăre este ridicat: fluviul s-a revărsat la Bechet şi a inundat punctul de trecere a frontierei. Apa are peste 60 de centimetri, iar vameşii au interzis încă de duminică dimineaţă autoturismelor să mai urce pe bacul spre Bulgaria. Doar tirurile au mai putut înainta, cu greu, din cauza apei care continuă să crească. Debitul fluviului va creşte cu aproape 80% în zilele următoare, motiv pentru care hidrologii au emis avertizări pe sectoarele cuprinse între Porţile de Fier şi Zimnicea.

În zilele următoare debitul fluviului va creşte cu aproape 80% faţă de normal şi va rămâne ridicat timp de mai multe săptămâni. Codul portocaliu vizează sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, iar cel galben vizează sectorul aval Zimnicea. Avertizările hidrologice sunt valabile până pe 26 mai, ora 18:00.

Specialiştii spun că, până pe 22 mai, debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă, iar viitura va staţiona în România timp de patru - cinci săptămâni.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, nu se pune problema evacuării localităţilor. Autorităţile se declară pregătite să intervină cu 1 milion de saci de nisip, cu personal şi echipamente, inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate. În caz de nevoie, se va cere şi sprijinul Armatei.

Primele măsuri au fost deja luate. Prefectul de Mehedinţi a decis să golească lacul de acumulare de la Orşova, care ar trebui să preia viitura aşteptată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri