Relu Fenechiu: Nu ne dorim un guvern format din partide care şantajează

Data publicării:
1211 20vijulie 20unu-33036

USL vrea un scor cât mai confortabil, pentru a evita o alianţă cu UDMR. În acelaşi timp, cei de la ARD şi UDMR şi-au făcut propriile calcule, şi nu îşi ascund intenţia de a participa la guvernare.

„Fac un pariu cu oricine că USL obţine mult peste 50% la sută. E rezultatul pe care îl indică multe din cercetările sociologice. E şi realitatea pe care o vedem azi, în teren”, a spus deputatul PNL Relu Fenechiu la emisiunea „Kilometrul 0”, difuzată de Digi 24.

Deputatul PDL Costică Canacheu vede şi el USL câştigător în alegeri, dar cu mai puţin de 50% din voturi. Acesta a spus că obiectivul ARD este să obţină votul a 30% dintre alegători”.

„Estimările noastre sunt că USL e aproape de 48%, dar că trendul e de scădere. Noi suntem la 23-25%, iar obiectivul e peste 30%. Bazinul electoral pe care îl avem e de 34-35%. În estimările noastre, ARD poate ajunge la 34%. Depinde cum faci campania, câţi cetăţeni vin la vot. E posibil să atingem acest scor şi avem acest obiectiv”, a spus Costică Canacheu.

Aceleaşi cifre le-a avansat şi Peter Eckstein Kovacs, candidat din partea UDMR la Senat, în Colegiul 1 din Cluj. Acesta nu a ascuns intenţia maghiarilor de a intra la guvernare, dar nu alături de oricine şi în orice condiţii.

„Datele mele coincind cu cele ale domnului Canacheu. Şi eu cred că USL va ajunge cam la 50%. Aroganţa reprezentanţilor acestei coaliţii e însă de 90%. Se cred câştigatori peste tot şi nu va fi aşa.

UDMR are capacitatea de a intra într-o coaliţie, dar nu cu oricine şi nu în orice condiţii. UDMR, nu e un secret, şi-a dorit şi îşi doreşte pe viitor să facă parte dintr-o coaliţie guvernamentală. Va fi nevoie de voturile UDMR, sau nu va fi, asta depinde de rezultatul votului din 9 decembrie”, a declarat Kovacs.

Invitaţii Elenei Vijulie au comentat şi recentele afirmaţii ale lui Crin Antonescu, care a spus că USL va trebui să obţină 67% din voturi, ca să nu existe negocieri cu UDMR. Declaraţiile preşedintelui Senatului vin în contradicţie cu cele ale lui Călin Popescu Tăriceanu, care spusese că UDMR este un factor de echilibru, care merită să fie la guvernare.

Fenechiu: Cel mai rău e să avem o majoritate subţire

Relu Fenechiu a susţinut opinia lui Crin Antonescu, afirmând că „USL nu-şi doreşte un guvern format din transfugi, din partide care şantajează”, fiind nevoie de o majoritate consistentă, legitimă şi credibilă.

„Fac parte dintre cei care consideră că prezenţa UDMR în parlament e binevenită. Antonescu n-a vorbit de prezenţa UDMR în parlament, ci despre participarea la guvernare. E o chestiune de nuanţă, dar e total diferită. Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla e să avem o majoritate foarte subţire, iar deciziile să se ia din dorinţa de a se creea o majoritate”, a conchis candidatul USL în Colegiul 2 Iaşi.

Acesta a adăugat că va veni şi momentul în care PNL şi PSD vor fi adversari, dar acest lucru nu se va întâmpla înainte de 2016.

Eckstein Kovacs: Optica lui Antonescu nu e democratică

În schimb, Peter Eckstein Kovacs, a fost critic la adresa lui Antonescu, despre care a spus că nu are o gândire liberală.

„Dorinţa unui partid de a avea o prezenţă cât mai mare în parlament e ceva firesc. Pe de altă parte, dacă vrei să modifici o constituţie, iţi trebuie o majoritate de două treimi. Aici optica domnului Antonescu nu e prea democratică. Trebuie ca membrii parlamentului să se înţeleagă pe modificarea Constituţiei, să fie un consens mai larg, nu ca un partid sau două partide aliate să faca ce vor muşchii lor”, a spus Eckstein Kovacs.

Acesta a continuat: „Antonescu nu e la primul derapaj cu privire la maghiari. Cele spuse de el şi urmate de PNL nu sunt gânduri liberale. Liberalismul e prietenos faţă de minorităţi, inclusiv cele naţionale. Deocamdată, ţelul nostru e să trecem pragul de 5%, să facem o figura constructivă în parlament şi, dacă e cazul, în guvern”.

PDL nu vrea alianţă cu PPDD

Alianţa România Dreaptă speră să obţină un scor bun la alegeri, care să-i permită să participe la guvernare, este dispusă la alianţe chiar cu actualii adversari politici, dar exclude colaboarea cu partidul lui Dan Diaconescu.

„Declaraţiile noastre despre opţiuni le-am făcut şi nu au legătură cu PPDD. În legătură cu negocierile de după alegeri, nu se vorbeşte înainte. Putem face, în funcţie de context, un guvern cu PSD, cu PNL, cu PNL şi PC, cu PNL, PC şi UDMR. Nu e exclusă nicio variantă, chiar dacă copreşedinţii USL spun că nu e posibil. E posibil dacă vom obţine scorul electoral dorit. Pentru asta lucrăm în fiecare zi. Orice virgulă după 30% la ARD înseamnă participarea alianţei la guvernare. Noi credem că putem obţine acest scor”, a spus Costică Canacheu în studioul Digi 24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri