Schimbarea schimbării la Educaţie. Clasa pregătitoare ar putea fi eliminată

Data publicării:
20121222 20educatie-40117

Aceasta va stabili dacă şi în 2013 elevii se vor înscrie mai întâi în clasa pregătitoare. La evaluare vor participa copii, părinţi, directori de şcoli, inspectori şi reprezentanţi ministeriali, iar o decizie în acest sens va fi anunţată cel târziu în februarie.

În schimb, soarta bacalaureatului profesional va fi hotărâtă de Parlament.

Ministrul Educaţiei vrea să evalueze şi starea generală a învăţământului. Pentru asta, vor avea loc întâlniri cu sindicatele, cel târziu în luna ianuarie. Va fi analizat şi conţinutul manualelor, a spus Remus Pricopie, ministrul Educaţiei. „Dialogul cu cadre didactice, cu sindicatele cred că reprezintă cheia oricărui proces normal de educaţie în orice ţară”, a declarat acesta.

Planurile de şcolarizare din universităţi vor fi adaptate cererii de pe piaţa muncii, potrivit unei idei susţinute atât de Comisia Europeană, cât şi de angajatori. „Există un deficit major de forţă de muncă în zona ingineriei, a meseriilor tehnice, precum şi în zona ştiinţelor exacte şi ştiinţelor vieţii. Există o problemă cu care Uniunea Europeană se confruntă deja şi, din nefericire, se confruntă şi România”, a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru învăţământul universitar, cercetare şi inovare.

Redistribuirea locurilor la facultate va continua sub coordonarea ministerului, ceea ce urma să convingă universităţile să îşi adapteze oferta didactică. Primele probleme au fost deja identificate: avem în sistem manuale vechi de zece ani, din punct de vedere al conţinutului, a explicat ministrul Remus Pricopie.

Pe chestiunea practicii a pus accent ministrul delegat de resort, Mihnea Costoiu: „Cred că e o problemă generală a învăţământului superior românesc: faptul că foarte, foarte mulţi ani, ne concentrăm pe zona teoretică. Trebuie să introducem pachete de practică serioase în ciclurile de învăţământ. Vorbeam pentru universităţile tehnice, spre exemplu, sau pentru universităţile vocaţionale, de module de practică extrem de bine precizate în planul de învăţământ.” Este vorba de module de şase luni sau de un semestru, a precizat Costoiu.

Alte planuri ale autorităţilor prevăd atragerea absolvenţilor de studii superioare către cariere didactice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri