Suspecţii în cazul furtului de tablouri de la un muzeu din Rotterdam vor să fie cercetaţi în Olanda

Data publicării:
Matisse - La Liseuse en Blanc et Jaune

Apărătorul a mai spus că autorităţile olandeze desfăşoară o nouă anchetă, însă a refuzat să ofere mai multe detalii despre această investigaţie. Tablourile în valoare de aproape 18 milioane de euro nu au fost găsite nici până acum şi există în continuare suspiciunea că ar fi fost distruse.

„Cu siguranţă, redeschizându-se ancheta, vom argumenta obligaţia de a transmite această investigaţie către Olanda. Să nu uităm că şi în Olanda se fac investigaţii, să nu uităm că în ceea ce priveşte arderea tablourilor nu avem o investigaţie internă completă. Pentru o judecată corectă pentru clienţii noştri este necesar ca această anchetă să fie una singură, o anchetă completă. Ori această anchetă completă nu poate, spun eu şi argumentez, să fie efectuată decât în Olanda, acolo unde s-au întâmplat aceste evenimente. În Olanda, unde persoanele implicate în acest caz pot să dea răspunsuri complete în faţa investigatorilor”, a declarat avocatul Maria Vasii.

La 15 octombrie 2012, în muzeul Kunsthal din Rotterdam doi bărbaţi cu feţele acoperite dădeau cea mai mare spargere din istorie. În acea noapte au dispărut şapte picturi semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud.

Poliţiştii olandezi au intrat în alertă, dar aveau puţine indicii. După câteva săptămâni nu exista niciun suspect. Au intervenit, atunci, poliţiştii români de la crimă organizată. Au filat o reţea şi au aflat că în spatele furtului din Olanda ar fi câţiva conaţionali. I-au găsit repede, iar judecătoria sectorului cinci i-a arestat.

Au urmat ore întregi de audieri, teste cu poligraful, dar niciunul dintre suspecţi n-a recunoscut. Dovezile erau din ce în ce mai clare. Tablourile au fost ascunse în România, într-un sat din Tulcea. În urma percheziţiilor, indiciile au început să apară, dar picturile erau de negăsit. Suspecţii le-ar fi dat foc.

Tinerii din arest ar fi fost ajutaţi chiar de unele rude. Anchetatorii au făcut alte percheziţii şi au găsit probe noi, iar din Olanda, au apărut poze cu suspecţii în vizită la muzeul Kunsthal. Au negat orice implicare. Înregistrările telefonice îi contrazic, însă, pe suspecţi.

Poliţiştii olandezi lucrează şi acum cu ofiţerii români. Încearcă să recupereze operele de artă. Tablourile sunt asigurate, dar pe o sumă mult mai mică, 18 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri