Theodor Stolojan: În loc să ne uităm la cheltuieli, la risipa din buget, la cazurile de corupție, mărim taxe și impozite

Data publicării:
stolojan digi

Dați-mi voie să fac o mică corectură la relația total nepotrivită vizavi la perioada în care s-au tăiat salariile și perioada de acum. Cine nu face diferența manipulează opinia publică. Tot la fel de bine regret că președintele Băsescu nu a respins ordonanțele și bugetele atunci când Guvernul PNL susținut de PSD majora în neștire și salariile și pensiile pe seama veniturilor rezultate din creditul cu buletinul. După care a venit criza, bugetul a căzut și trebuia echilibrat”, a spus Theodor Stolojan, europarlamentar PDL, în emisiunea Imparțial.

Europarlamentarul a adăugat că nu i-a atras atenția președintelui de acest fapt pentru că „cine n-ar concordia să mărească salariile și pensiile”.

Din păcate, Guvernul Tăriceanu a făcut-o peste măsură”, a subliniat el.

Mărim o acciză în condițiile în care nu avem nevoie să o mărim. În loc să ne uităm la cheltuieli, unde e o risipă incredibilă în bugetul țării, în loc să ne uităm la cazurile de corupție deja în rețele organizate și să acționăm împotriva lor, mărim impozite și taxe. Asta este problema care o are acest buget”, a mai spus Theodor Stolojan.

În opinia sa, în luna decembrie aceste probleme ale bugetului pot fi rezolvate.

Discuția de azi de la președinte cred că a fost o singură etapă care trebuia parcursă. În privința cursului, nu vă faceți teamă, oscilații de curs apar zilnic. Situația macroeconomică a României este astăzi stabilă”, a completat europarlamentarul PDL.

De fapt, domnul președinte nu vrea să respingă bugetul – cel puțin așa am înțeles – ci doar legea specială privind acciza respectivă de 7 cenți. După ce domnia sa va respinge bugetul, el va ajunge în Parlament și nu-l va mai putea respinge a doua oară. Este un joc pe care Guvernul și-l permite, o mică tergiversare astfel încât la sfârșit să obțină tot ceea ce a dorit să-l înfrângă simbolic pe președinte”, a spus Andrei Țăranu, analist politic.

Astăzi, timp de o oră, președintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Cotroceni cu premierul Victor Ponta și Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Daniel Chițoiu, viceprim-ministru și ministru al finanțelor, și Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget.

Victor Ponta a anunțat că discuțiile de la Cotroceni nu au dus la niciun rezultat. Nu președintele trebuie să facă bugetul, a subliniat el, precizând că șeful statului își menține poziția de a nu semna memorandumul cu FMI și de a retrimite legea bugetului în Parlament. „Mi-e clar că președintele vrea să ne șicaneze”, a declarat Victor Ponta.

În replică, Traian Băsescu a susținut într-o conferință de presă că premierul nu a înțeles ce s-a discutat în acea oră.

Ei spun: ne-a dat poporul 70%, așa că noi punem taxa, ca să îi dăm bani lui Dragnea să îi servească pe baroni și baronași. Discuția a fost calmă, civilizată, dar cred că premierul a plecat cu o confuzie, nu am discutat despre buget, ci strict despre acciză”, a spus Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri