Turiști străini, amintiri neplăcute cu Bucureștiul

Data publicării:
turisti

Două milioane de turişti străini au ajuns anul trecut în Bucureşti, însă nu toţi au plecat acasă cu amintiri frumoase despre capitala României. Peste şapte sute de vizitatori s-au plâns poliţiştilor că au fost furaţi, înşelaţi sau chiar bătuţi. S-au trezit, de pildă, că opresc la un bancomat, iar taxiul din care s-au dat jos pleacă mai departe cu tot cu bagajele lor.

Ghid: Dacă anul trecut le spuneam turiștilor străini că Bucureştiul este un oraş sigur, vedem că sunt din ce în ce mai multe jafuri şi parcă ne întoarcem cu 10 ani în urmă, ceea ce este trist. S-ar putea să aibă legătură cu anumite decizii politice, cu cine a mai ieşit din închisori.

Turiştii străini sunt sfătuiţi să fie extrem de precauţi, încă de cum au pus piciorul în Bucureşti.

Ghid: Aveți grijă! Țineți gențile apropiate de corp, nu le țineți deschise când fotografiați.
Ghid: Ei vor să plătească cu euro la terase și nu se acceptă, aici pot fi iar păcăliți.

Despre pericolele din Bucureşti pot vorbi şi oaspeţii care, în loc de obiective turistice, au vizitat secţia de poliţie.

Mirela Drugă, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: La nivelul Poliției Capitalei s-au înregistrat în 2017 un număr de 714 plângeri penale, cazuri în care cetățeni străini au fost victime. Cele mai multe fapte au avut loc pe fondul consumului de alcool, cazuri în care li s-a sustras portofelul cu bani și acte, telefoanele mobile.

Probleme apar însă şi în mijloacele de transport.

Anita Stere ghid, istoric: Am ajuns să avem situații neplăcute pe liniile RATB pentru că vin controlorii și ne înconjoară. Noi avem un singur card de validat pentru toți turiștii și ne blocheaza aparatele de validare, este circ, se fac adrese.

Mirela Drugă, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei: Am înregistrat şi situaţii în care cetăţenii străini s-au deplasat cu taxiurile. Au coborât la bancomat și atunci taximetriștii au plecat cu bunurile lor cu bagajele.

Anita Stere ghid, istoric: Le-a cerut triplu pentru o cursa de 10 lei sau poate 30 de euro.

Multe din aceste cazuri nu ajung să fie raportate la poliţie - pentru că nu-şi dau seama că au fost păcăliţi, ori prejudiciul e mic și atunci turiştii străini nu depun plângere.

Dan Trifu, președinte Eco Civica: Totul pornește de la lipsa de atitudine a autorităților, de la lipsa noastră de educație, avem acest stil de a păcăli neapărat un străin.

Poliţiştii promit că vor fi prezenţi în număr mai mare în centrul oraşului, pentru a preveni infracţiunile comise acolo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri