Sari la conținut

Un general român în rezervă, distins cu decorația de stat a Federației Ruse

„Câteodată se mai uită acum să se spună că armata sovietică a participat la eliberarea României. Noi ținem bine minte și toate evenimentele care au avut loc în 1944 și relațiile destul de dificile (...) care au fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Această istorie este una plină și de multe evenimente tragice. Pe teritoriul României sunt îngropați zeci de mii de soldați sovietici, dar și pe teritoriul Rusiei și-au găsit somnul de veci soldați români care prin voia sorții au luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul Uniunii Sovietice”, a declarat Malginov, în discursul care a precedat acordat distincției.

El a amintit că în regiunea Volgograd, în zona fostului oraș Stalingrad, a fost deschis primul cimitir memorial al soldaților români căzuți acolo în 1942-1943.

Generalul în rezervă Marin Dragnea a luptat în cel de-al doilea război mondial, mai întâi ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare. În anul 1942 a fost înaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier. S-a întors în țară în 1944, cu gradul de sublocotenent în cadrul Diviziei Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 în URSS, conform Wikipedia.

În 1956, colonelul Marin Dragnea era comandantul Corpului 38 Armată și al Garnizoanei Timișoara și a avut un rol important în reprimarea mișcărilor studențești de solidaritate din acel oraș. Atunci au fost arestaţi 700 de studenţi, dintre care 80 au fost exmatriculaţi şi condamnaţi la pedepse de până la opt ani închisoare.

Apreciat pentru rezolvarea revoltei studențești din Timișoara, este numit în funcția de comandant al Corpului 38 Armată (august 1956 - 1959), fiind înaintat la gradul de general-maior.

 În perioada 1974-1984, a îndeplinit funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român. A fost decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (2000) și în grad de Mare Ofițer (2004).

În anul 2005 a fost propus pentru acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Oradea, dar în urma contestațiilor la adresa sa pe motiv că a reprimat manifestațiile de la Timișoara din anul 1956, nu i s-a mai acordat acest titlu, mai notează Wikipedia.

Amintim că în acest an, în aprilie, ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov, a conferit medalii jubiliare unor veterani de război cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial. Au fost atunci medaliați generalii în rezervă veterani de război Constantin Didulescu, Policarp Dovăncescu, Marin Lungu, Neculai Pruteanu. Printre invitați s-a aflat și generalul în rezervă Marin Dragnea, președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, informează Agerpres.