V. Ponta, despre brevetul lui T. Băsescu: „Dacă mai sunt eu ministru, îl chem personal ca să-l testez”

Data publicării:
ponta victor -AFP Mediafax Foto-THIERRY CHARLIER

Întrebat dacă va semna, ca ministru interimar la Transporturi, noul brevet de comandat de navă al lui Traian Băsescu sau îl va lăsa pe viitorul ministru să facă acest lucru, Victor Ponta a întrebat la rândul său când dă examenul şeful statului. „Păi, azi nu e liber?”, a replicat Victor Ponta când ziariştii i-au spus că Traian Băsescu este testat vineri.

Premierul a spus apoi că, având în vedere comportamentul lui Traian Băsescu din ultima perioadă, el sigur nu îi dă brevetul.

„Având în vedere manifestările din ultima perioadă ale domnului preşedinte Traian Băsescu, manifestări ce dau nişte semne de inconsecvenţă, de incoerenţă, de lipsă de echilibru, dacă mai sunt eu ministru, îl chem personal ca să-l testez. Dacă se comportă şi pe navă cum s-a comportat îl ultima perioadă ca preşedinte, sigur nu-i dau brevetul. Poate iar dă foc la navă, ca la Rouen", a afirmat Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, vineri dimineaţă, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanţa, unde a susţinut cu succes o testare pe un simulator de navigaţie, în cadrul cursurilor de reconfirmare a brevetului de comandant de navă. Președintele a spus că are emoţii, dar că este mai uşor să conduci o navă decât o ţară.

La intrarea în sediul centrului de simulare al CERONAV, Traian Băsescu le-a spus reprezentanţilor instituţiei care l-au întâmpinat că îi pare rău că a trebuit ca aceştia să vină la serviciu într-o zi liberă, dar testarea fusese programată înainte ca această zi să fie declarată liberă de către guvern.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.

Începutul activităţii profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta fiind ofiţer maritim gradele III, II şi I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanţa. În perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă şi comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa, iar între 1987 şi 1989 a fost şef al Agenţiei NAVROM din Anvers.

Reconfirmarea brevetului de comandant nu îi dă dreptul preşedintelui Traian Băsescu să navigheze. Mai are nevoie să citească şi cursurile Organizației Internaționale Maritime. Preşedintele Traian Băsescu a urmat cursurile de comandant în august 2007, iar acestea au expirat în august 2012. Anul trecut nu a avut timp să dea examen pentru că era în plină campanie electorală pentru referendumul de demitere din funcţie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri