Igor Dodon s-a răzgândit la câteva ore după ce a condamnat invazia Rusiei în Ucraina: „Dacă România atacă Moldova, eu o să condamn”

Data actualizării: Data publicării:
Igor Dodon si Vladimir Putin
Presa de la Chișinău a speculat că Putin a direcționat finanțările către partidul lui Ilan Șor, în defavoarea lui Dodon. Sursa foto: Profimedia Images

Fostul președinte pro-rus de la Chișinău, recent eliberat din arest la domiciliu, acuzat, printre altele, de trădare de patrie, a condamnat, luni, bombardamentele rusești din Ucraina  și a mulțumit României pentru ajutorul acordat, dar, la câteva ore distanță, a revenit și ș-a schimbat declarațiile, făcute pentru publika.md. 

ACTUALIZARE: După declarațiile făcute într-un interviu pentru Publika.md, Dodon a revenit cu noi afirmații, pentru jurnaliștii de la Chișinău, spunând că nu condamnă invazia Rusiei în Ucraina, deoarece aceasta este o problemă a Rusiei și a Ucrainei. 

„Dacă Rusia atacă Transnistria, eu o să condamn. Dacă Ucraina atacă Transnistria, eu o să condamn. Dacă România atacă Republica Moldova, eu o să condamn”, a explicat Dodon. 

Știrea inițială

Șeful Asociației de business „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă” și președintele de onoare a principalului partid pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon și-a schimbat abordarea la 180 de grade după ce și-a petrecut mai multe luni în arest la domiciliu. Dacă la începutul invaziei acesta susținea politica Kremlinului și susținea că „Rusia va rezista, iar Occidentul, din cauza sancțiunilor va pierde mult mai mult, pe termen scurt și mediu. În orice caz, soluția trebuie să fie identificată la masa de negocieri și sper că acest lucru se va întâmpla cât mai curând. Cu Rusia, cu Putin trebuie să fim prieteni. Noi trebuie să menținem relații bune cu toți. Această perioadă dificilă va trece, nu trebuie să ardem podurile cu nimeni”.

La câteva zile de la eliberarea din arestul preventiv, fostul șef de stat condamnă distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina: „Este foarte tragic pentru noi, din cauza la aceste bombardamente ale Federaţiei Ruse spre Ucraina noi am rămas fără energie electrică şi eu cred că asta este foarte grav”

Întrebat expres dacă acesta condamnă atrocitățile din Ucraina, Dodon a răspuns: „Evident, noi am rămas fără lumină, şi dumneavoastră, şi eu acasă, la mine la Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat şi 24 de ore!”

Mai mult, Igor Dodon chiar a mulțumit României pentru ajutorul acordat în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova: "Închipuiţi-vă ce poate fi la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pentru 24 de ore, ce fac oamenii? Trebuie de găsit o soluţie tehnică, dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulţumesc, chiar dacă e mai scump. Trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectaţi, malul drept Nistrului, măcar."
În luna iulie, Dodon ataca România și declara că Bucureștiul și-ar dori „să înghită Republica Moldova, scenariu care s-ar termina cu un război civil”, potrivit TVRMoldova. 

De altfel, Igor Dodon, într-un gest de prețuire profundă, a transmis un mesaj glorificator cu ocazia zielei de naștere a lui Vladimir Putin. Printre multele urări, fostul șef de stat puncta și că: „”Vladimir Putin este un om de stat remarcabil, apreciat la nivel internațional, inclusiv în Republica Moldova”, confrom publica.md.

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri