Sari la conținut

Iohannis își amână vizita în Portugalia din cauza incendiilor

Președintele Klaus Iohannis și-a amânat vizita de stat în Portugalia, care era programată pentru 23 și 24 octombrie, la propunerea omologului său Marcelo Rebelo de Sousa, din cauza situației create de incendiile puternice care afectează această țară, potrivit Agerpres.

170926_IOHANNIS_DECORARE_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia a fost luată în urma unei discuții telefonice între cei doi șefi de stat.

„Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a informat în legătură cu incendiile puternice care afectează Portugalia începând cu 15 octombrie, soldate până la acest moment cu zeci de persoane decedate și rănite, precum și cu importante pagube materiale. Președintele Portugaliei a precizat că această situație excepțională necesită mobilizarea tuturor factorilor de decizie din țară pentru a putea depăși efectele negative generate. În acest context, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a propus, cu părere de rău, amânarea vizitei de stat în Portugalia a președintelui României, care era programată în perioada 23 — 24 octombrie”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis a amintit mesajul de solidaritate transmis omologului portughez în cursul zilei de 17 octombrie și a exprimat solidaritate și compasiune în condițiile în care Portugalia se confruntă cu efectele devastatoare ale incendiilor. De asemenea, șeful statului român a transmis condoleanțe sincere familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor care au fost răniți.

„Președintele Klaus Iohannis a arătat, totodată, că prezența în zonele afectate de incendii a unor comunități de cetățeni români preocupă în mod direct și autoritățile române, situația fiind atent și activ monitorizată de Ambasada României la Lisabona” și „a exprimat disponibilitatea statului român de a acorda sprijin autorităților portugheze pentru gestionarea situației create de incendii, în măsura în care acestea vor considera util”, se mai arată în comunicat.

Vizita lui Klaus Iohannis în Portugalia va fi reprogramată.

Pe aceeași temă