Şedinţa CSM, amânată iar. Ana Birchall: Nu sunt tensiuni apocaliptice cu Savonea, dar în această manieră nu mă poate avea partener

Data actualizării: Data publicării:
birchall csm

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum. Ministrul justiţiei, Ana Birchall, a declarat că nu sunt tensiuni apocaliptice cu şefa Consiliului, Lia Savonea, dar că trebuie rezolvate problemele de comunicare instituţională.

UPDATE 9.55.Nu sunt tensiuni apocaliptice între Birchall şi Savonea. Ministrul Justiţiei şi-a exprimat public mâhnirea şi nemulţumirea că şi azi a venit ca să aibă de unde să plece fără să se poată merge pe o colaborare instituţională”, a declarat Ana Birchall, după amânarea şedinţei de azi.

"Agresivitatea sau maniera de a convoca plenul de pe o zi pe alta, în această manieră pe mine nu mă poate avea ca partener", a adăugat ministrul justiţiei.

Birchall a precizat că  a rugat-o pe Lia Savonea să facă tot ce poate pentru a găsi această cale de dialog, pentru că e responsabilitatea preşedintelui CSm să facă asta.

După închiderea şedinţei de două minute, am rugat-o pe dna preşedinte să ne spună pentru săptămâna viitoare ora, ziua şi agenda, moment în care s-a ridicat şi a spus că e „atributul preşedintelui şi că o să se consulte în principal cu membrii care sunt permanenţi". Nu prea am înţeles ce înseamnă că fiecare e membru cu drepturi depline. Ministrul Justiţiei e membru de drept. Am insistat şi s-a întrerupt discuţia", a afirmat ministrul Justiţiei.


Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că a primit luni, la ora 16.11 invitaţie pentru şedinţa de azi a Consiliului Superior al Magistraturii. „Judecaţi dumneavoastră dacă a fost respectată procedura”, a spus ministrul, la sosirea la CSM.

După toate discuţiile care au fost, luni, la 16.11, am primit un email prin care eram anunţată că e şedinţă de plen azi, la 9.

Cred că acest mod de a înţelege dialogul, nu ştiu dacă e neapărat productiv. Din punctul meu de vedere, Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei vor continua să facă eforturi să fie un partener de dialog transparent instituţional pentru CSM.

Judecaţi dumneavoastră, eu v-am arătat faptele.

Luni, la 16.11 am primit acest mail prin care am fost invitată, judecaţi dumneavoastră dacă s-au respectat cele trei zile”, a declarat Ana Birchall.

Ea a spus că azi e şedinţă de Guvern şi că toate actele trebuie contrasemnate de către ministrul justiţiei.  

"Una e absentarea, una e boicotul. Din punctul meu de vedere, rolul important în a debloca această situaţie, acest rol îi revine preşedintelui CSM. E responsabilitatea preşedintelui CSM să caute cale de dialog, de consens", a afirmat Ana Birchall.

Președintele CSM, Lia Savonea, sublinia anterior, la sosirea la CSM, că nu sunt tensiuni între membri ci relații instituționale, adăugând că i se pare ironic ca cei șapte judecători și procurori să acuze lipsa dialogului, în condițiile în care aceștia nu se prezintă la plen pentru discuții.

„Eu vă asigur că nu sunt tensiuni, că sunt relații absolut instituționale și nu se poate vorbi despre tensiuni. (...) Eu mă aștept să fie cvorum. Nu numai pentru validarea concursului de la Secția pentru investigare, ci și pentru rezolvarea situației de la INM și a unor colegi care au situații în așteptare”, a declarat șefa CSM, înainte de plen.

Lia Savonea a mai precizat că va discuta cu ceilalți membri pentru a vedea „care este calea de urmat” dacă nici a patra oară nu este întrunit cvorumul.

„Aștept colegii să vină în Consiliu să discutăm lucrurile astea. Mi se pare cel puțin ironic să impuți lipsa de dialog și în realitate să nu te prezinți la ședințe. Noi suntem deschiși la dialog, să ne spunem deschis. Din păcate, lucrul acesta nu se poate realiza”, a spus Savonea.

Şedinţa plenului, amânată pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea ca șef al Secției de anchetare a magistraților.

Ultimele trei ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate tot din lipsă de cvorum. Cea mai recentă amânare a fost luni.

Șapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la aceste ultime trei ședințe și prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Aceștia au cerut și organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Comisia de la Veneția și GRECO ar fi solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri