ANAF: Antena 1 și Antena 3 au cinci zile să evacueze sediile

Data publicării:
sediul intact

Clădirile grupului GRIVCO, fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu, precum şi imobilul în care funcţionează televiziunile Antena1 şi Antena 3 trebuie evacuate în cinci zile. Este termenul stabilit de Fisc într-o notificare trimisă astăzi foştilor proprietari. Documentul face referire la decizia definitivă din august 2014 pronunţată de judecători în dosarul privatizării ICA. Magistraţii au hotărât atunci trecerea în proprietatea statului a terenurilor din Băneasa pe care Grupul GRIVCO le-a obţinut în urma privatizării frauduloase a fostului Institut. Tot atunci, instanţa a dispus şi confiscarea sediului televiziunilor, considerând că a fost achiziţionat din sumele obţinute din aceeaşi privatizare ilegală. Prejudiciul total a fost stabilit la 60 de milioane de euro. Până în prezent, s-a recuperat puţin peste 1%, din vânzarea unui apartament în Bucureşti şi a unei vile din Predeal. 

„Direcția generală regională a Finanțelor Publice București, în calitate de organ de valorificare împuternicit conform prevederilor O.G. nr. 14/2007, ca reprezentant al statului român-proprietar al imobilelor ce au fost confiscate și trecute în proprietatea privată a statului, libere de orice sarcini, în baza unei sentințe judecătoresti, a notificat astăzi, 15.02.2016, în scopul evacuării, persoanele juridice care ocupau imobilele anterior menționate”, anunță ANAF.

„Notificarea de evacuare s-a realizat în vederea punerii în executare a sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală”, precizează ANAF într-un comunicat.

Termenul pe care îl au la dispoziție persoanele notificate este de 5 zile lucrătoare de la data notificării, așa cum este reglementat la art. 1039 din legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu modificările ulterioare”, menționează Fiscul.

După ce Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, judecătorii au decis să îi confişte mare parte din averea sa şi a familiei.

Aşa se face că sediile Intact şi ale televiziunilor fondate de fostul senator au trecut în proprietatea statului, după soluţia definitivă a Curţii de Apel.

Instanţa a decis confiscarea mai multor clădiri, printre care sediile GRIVCO, Antena 3 şi una dintre locuinţele lui Dan Voiculescu din centrul Capitalei, precum şi a unor sume mari de bani.

Cu toate acestea, puţin peste 1% din prejudiciul din dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a recuperat statul până acum, la un an şi jumătate de la condamnarea lui Dan Voiculescu. Confiscarea terenurilor şi clădirilor a fost blocată de o serie de procese deschise în instanţă de firmele vizate de decizie. Astfel, clădirea în care funcţionează televiziunea de ştiri fondată de fostul senator este închiriată de la o altă societate la care acţionari sunt membrii familiei Voiculescu. Contractul dintre cele două firme este invocat pentru a amâna, pe perioadă nedeterminată, confiscarea clădirii, aşa cum a decis instanţa.

În procesele deschise de societățile fondate de familia Voiculescu, prin care se solicită suspendarea procedurii de confiscare, este invocată o afirmație făcută în decizia de condamnare a lui Dan Voiculescu prin care i-au fost confiscate parte din bunuri.

Cu referire la această confiscare, instanța a stabilit că terenurile și clădirile trebuie să intre în proprietatea statului libere de orice sarcini. Asta înseamnă că, în momentul în care statul le preia, acele clădiri sau terenuri nu trebuie să facă obiectul unui credit bancar sau al unui contract de închiriere, au susținut cei de la firmele vizate.

Aceste companii au deschis procese în care au invocat imposibilitatea statului de a intra în posesia bunurilor ce le aparțineau până la momentul deciziei definitive.

Cei de la ANAF au încercat să obțină o soluție. Au depus o solicitare la Curtea de Apel București, la completul care a dat decizia definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, și le-au cerut magistraților să stabilească dacă acele contracte de închiriere intră sau nu în categoria sarcinilor care ar bloca intrarea statului în posesia bunurilor.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...