Curtea de Justiție a UE, întrebată de un tribunal din România dacă cerințele MCV sunt obligatorii

Data actualizării: Data publicării:
ciocanel judecator

Decizie fără precedent a unei instanţe din România. Tribunalul Olt sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru a afla dacă cerinţele MCV sunt sau nu obligatorii pentru statul român.

Judecătorii Tribunalului Olt au acceptat o cerere în acest sens depusă de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România.

Practic, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie să răspundă la patru întrebări puse de Asociaţia Judecătorilor, toate întrebările privesc natura raporturilor MCV cu statul român.

Răspunsurile ar putea schimba complet justiţia din România.

Anca Codreanu, Asociația Forumul Judecătorilor din România: Prima întrebare am spus așa: acest MCV care, după cum știm, în noiembrie a impus opt noi recomandări, dacă în sensul dreptului Uniunii este un act care poate fi suspus intepretării Curții de Justiție a UE. A doua întrebare, dacă cerințele formulate în cadrul acestor rapoarte MCV au caracter obligatoriu.

Prin solicitarea făcută, Asociaţia Forumului Judecătorilor vrea să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care ordonanţa de urgenţă propusă de Tudorel Toader le poate avea.

Anca Codreanu, Asociația Forumul Judecătorilor din România: Ordonanța de Urgență 77, cea care a prelungit aceste mandate interimare ale șefilor IJ a fost adoptată practic intuitum personae, adică un act normativ adoptat în beneficiul unei persoane. Puteri sporite acordate șefului Inspecției Judiciare care dobândea dreptul de a controla în mod exclusiv mandatele de conducere ale inspectorilor din subordinea sa, selecția inspectorilor, activitatea acestora.

În cazul în care Curtea Europeană de Justiţie decide că recomandările MCV sunt obligatorii pentru România atunci, spun judecătorii, urmările vor apărea imediat.

Anca Codreanu, Asociația Forumul Judecătorilor din România: Știm foarte clar că în cazul Poloniei, Curtea de Justitie a suspendat, a mers până acolo, suspendând pur și simplu actele normative, aplicarea actelor normative cu privire la care ei au considerat că încalcă dreptul Uniunii.

Ordonanţa propusă de Tudorel Toader prin care mandatele şefilor Inspecţiei Judiciare sunt prelungite a fost adoptată de Guvern anul trecut, în luna septembrie.

Cele 4 întrebări pe care FJR îi cere Tribunalului Olt să le adreseze CJUE:

Prima întrebare: Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o instituție a Uniunii Europene, în sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretării Curții de Justiție a Uniunii Europene? (…)

A doua întrebare: Conținutul, caracterul și întinderea temporală a Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerințele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul român? (…)

A treia și a patra întrebare: Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană trebuie interpretat în sensul obligației statelor membre de a stabili măsurile necesare pentru o protecție juridică efectivă în domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garanții ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecătorii din România, înlăturând orice risc legat de influența politică asupra desfășurării procedurilor disciplinare, cum ar fi desemnarea directă de către Guvern a conducerii Inspecției Judiciare, chiar și cu titlu provizoriu?”

Citește și Zegrean: Recomandările MCV sunt obligatorii. Uitaţi-vă în Constituţie

Sursa: Digi24, G4Media.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri