Decizia eliberării lui Dan Voiculescu poate fi atacată cu recurs

Data actualizării: Data publicării:
voiculescu

Cererea de eliberare condiţionată făcută de Dan Voiculescu a fost discutată joi de Judecătoria Sectorului 5. Condamnat în 2014 la 10 de ani de închisoare în dosarul ICA, fostul senator a cerut pentru a doua oară să fie lăsat să iasă din închisoare. Instanța a decis să-i aprobe solicitarea, dar procurorii încă mai au o cale de atac.

ACTUALIZARE 17:30 Instanța a aprobat cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Dan Voiculescu. Decizia nu este definitivă. Procurorii au la dispoziție trei zile pentru a face contestație. Detalii, aici. 

ACTUALIZARE 12:00 Avocatul apărării a susţinut că Dan Voiculescu a arătat "stăruinţă în muncă" în penitenciar şi că omul de afaceri "nu trebuie îndreptat, pentru că are o educaţie solidă", în timp ce procurorul DNA a spus că Voiculescu a avut doar 57 de zile câştigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câştigate prin elaborarea de lucrări ştiinţifice pentru care nu există nicio dovadă că au fost redactate în penitenciar, relatează News.ro.

"Tribunalul Bucureşti a decis definitiv, în ianuarie 2017, că şase luni sunt suficiente pentru a depune o nouă cerere de liberare condiţionată, nu 11 luni cum a zis Judecătoria Sectorului 5 în prima instanţă. Altfel spus, un magistrat a stabilit definitiv că 6 luni sunt suficiente pentru îndreptarea domnului Voiculescu. Comisia din penitenciar trebuia să ţină cont de hotărârea tribunalului. În acest interval, Voiculescu s-a comportat corespunzător şi nu avut conflicte în detenţie”, a arătat avocatul Florin Surghie. 
 
El a continuat şi a arătat că analizând motivele de respingere a cererii de liberare formulate de Comisia de la Rahova a observat că acestea sunt netemeinice. "Voiculescu nu a fost pedepsit disciplinar şi a arătat stăruinţă în muncă. 1021 de zile sunt prea puţine ca executate, spune Comisia.  Dar este dreptul domnului Voiculescu la liberare condiţionată. Procesul verbal al Comisiei nu prezintă relevanţă. Dan Voiculescu a făcut fracţia de o treime şi a depăşit-o cu 8 luni, aici s-au adunat zilele câştigate din muncă şi cele câştigate prin scrierea celor 11 lucrări ştiinţifice. Am depus acte privind starea de sănătate a lui Voiculescu. Are dreptul la liberare condiţionată. El nu trebuie îndreptat, pentru că are o educaţie solidă”, a mai arătat avocatul. 
 
În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererii de liberare pe motiv că, dacă nu s-ar ţine cont de cele 11 lucrări ştiinţifice scrise de Voiculescu în închisoare, nu ar fi îndeplinit fracţia de o treime din pedepasa executată. "Condamnatul a avut doar 57 de zile câştigate prin muncă, restul de peste 300 de zile fiind câştigate prin elaborarea de lucrări ştiinţifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscriele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carenţelor legislative. Executarea doar a o pătrime din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat. Concluziile Comisiei din penitenciar sunt de respingere în unanimitate. Abia în octombrie 2017 a recomandat Comisia un noul termen de cerere”, a arătat procurorul.
 
El a mai precizat că penitenciarul nu l-a trecut pe Voiculescu din regimul închis în regim semideschis şi că acest lucru arată că omul de afaceri nu a dat semne de îndreptare. "Cerem reiterarea cererii după 23 octombrie, aşa cum a spus Comisia din penitanciar”, a încheiat reprezentantul DNA. 
 
În replică, avocatul lui Voiculescu a arătat că omul de afaceri nu a dorit un regim semi-deschis în închisoare din motive de securitate.
 
Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea formulată de Dan Voiculescu, decizia urmând să fie luată de judecătoarea Camelia Mihaela Andrei. Decizia nu va fi definitivă, putând fi atacată la Tribunalul Bucureşti.

Termenul iniţial pentru judecarea acestei cereri depuse de avocaţii lui Dan Voiculescu era 22 iunie, acesta fiind însă schimbat pentru 8 iunie.

Dosarul privind cererea de liberare condiţionată a lui Dan Voiculescu a fost analizat de Comisia de liberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat Dan Voiculescu. Potrivit unor surse judiciare, în 22 mai comisia de la Rahova a dat aviz negativ, stabilind că "scopul pedepsei în cazul lui Dan Voiculescu nu a fost atins", astfel că se impune amânarea liberării condiţionate, relateayă News.ro.

Tribunalul Bucureşti a respins definitiv, în 10 ianuarie, cererea omului de afaceri Dan Voiculescu de liberare condiţionată şi a decis ca acesta să poată depune o nouă solicitare după data de 24 mai. Instanţa a stabilit atunci că Dan Voiculescu nu poate fi eliberat condiţionat, dar a scurtat cu patru luni termenul la care poate formula o nouă cerere.

 În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 a respins, în 13 decembrie 2016, solicitarea lui Dan Voiculescu şi a decis ca el să mai poată depune o nouă cerere în septembrie 2017. Judecătorul a arătat în motivarea deciziei că Dan Voiculescu a profitat de carenţele legislative pentru a obţine cât mai uşor zile libere şi a dat ca exemplu că a câştigat 60 de zile pentru două studii la care a lucrat patru ore.

Voiculescu execută din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. În dosarul "ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare, şi fostul ministru al comunicaţiilor, Sorin Pantiş, la şapte ani de închisoare. Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă. 

Dan Voiculescu trebuie să execute cel puţin o treime din pedeapsa de zece ani de închisoare pentru a putea fi propus pentru liberare condiţionată. Până în prezent, Voiculescu a stat în penitenciar doi ani şi nouă luni, dar are şi zile câştig, care se scad din pedeapsă, pentru activităţile la care a participat în penitenciar. După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi.

Citiţi şi: Dan Voiculescu a făcut curățenie în celulă pentru a fi eliberat 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri