De ce a ales Darius Vâlcov să se predea în Napoli. Strategia lui ar putea să îl scape de extrădarea în România

Data actualizării: Data publicării:
Darius Vâlcov la costum portret
Darius Vâlcov s-a predat în Italia. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Încă un fugar celebru, ascuns în Italia, ar putea scăpa de închisoarea din România. Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare pentru corupție, s-a predat la o secție din Napoli, adică în raza unei instanțe cu tradiție în respingerea extrădărilor. În Italia se ascund jumătate dintre condamnații fugari din România.

 

Vâlcov s-a predat la o secție de poliție de lângă Napoli. Pe numele lui fusese emis un mandat european de arestare. Autoritățile române aveau informații că Vâlcov ar fi în zona Milano, unde avea stabilite interese de afaceri, încă anterior momentului condamnării sale definitive la șase ani de închisoare pentru corupție, printr-o decizie definitivă a instanței supreme.

Vâlcov a ales să se predea în Napoli, iar strategia lui pare să fie foarte bine gândită, deoarece în Napoli funcționează și Curtea de Apel care are deja o tradiție în a refuza extrădările în România. Cel mai cunoscut caz este al lui Dragoș Săvulescu, care nu a putut fi adus în țară pentru că judecătorii din Napoli nu au fost de acord.

Surse Digi24 care se ocupă de problema extrădărilor în România spun că în Bari ar exista o industrie a avocaților care au învățat cum să speculeze legea italiană, astfel încât să obțină refuzuri de extrădare.

De altfel România nu ar fi singura țară care e în astfel de situații, ar fi sute de cazuri asemănătoare din Germania și Austria. România are 22 de fugari care se ascund în nouă țări, iar cei mai mulți - 11 - sunt în Italia.

Autoritățile române au transmis pe canale oficiale celor de la Roma să încerce să grăbească localizarea acestuia, pentru a evita o eventuală migrare a fostului oficial român către zona de sud a Italiei, având în vedere precedentele cazuri de acest fel cu persoane cunoscute din România, care au fost condamnate definitiv, dar instanțele italiene au refuzat extrădarea lor către București.

Darius Vâlcov a fost condamnat definitiv la șase ani de detenție pentru corupție, un dosar început în 2015 și care s-a încheiat prin hotărâre definitvă la începutul lunii, o decizie prin care magistrații români au hotărât și confiscarea unor sume importante de bani, dar și a peste 170 de tablouri, pe care Vâlcov le cumpărase din bani primiți mită. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri