Sari la conținut

Ultimul cuvânt în dosarul Microsoft|"Sunt implicati toţi miniştrii Educaţiei şi ai Comunicaţiilor"

Cei patru inculpați din dosarul Microsoft și-au recunoscut vinovăția, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a avut loc ultimul termen al procesului. Unul dintre ei, Dorin Cocoș, a spus că regretă „din tot sufletul” faptele comise și a promis că se va îndrepta ca un „bun român”.

161003_iccj_dorin_Cocos_001_INQUAM_Octav_Ganea

Dorin Cocoș la ICCJ. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a finalizat judecarea dosarului Microsoft, în care sunt acuzați oamenii de afaceri Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, fostul ministru Gabriel Sandu și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan.

În ultimul cuvânt în sala de judecată, cei patru inculpați și-au recunoscut vinovăția și au spus că regretă ce au făcut. O mită de 60 de milioane de euro şi de un prejudiciu adus statului de 27 de milioane de euro, acestea sunt cifrele care însoţesc acuzaţiile aduse de procurorii DNA grupării care a orchestrat afacerea Microsoft.

„Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veți condamna la muncă în folosul comunității. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greșit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt”, le-a spus Dorin Cocoș judecătorilor, potrivit Agerpres.

Nicolae Dumitru aproape că a izbucnit în lacrimi în timp ce le citea magistraților de pe o foaie realizările sale.

„Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii și cunoscuții. Am doi băieți. Doresc să repar răul făcut”, a declarat Nicolae Dumitru.

161003_iccj_Gheorghe_Stefan_Pinalti_008_INQUAM_Octav_Ganea

Gheorghe Ștefan la ICCJ. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Și fostul primar Gheorghe Ștefan și-a recunoscut vinovăția, deși el a refuzat acest lucru în timpul anchetei de la DNA.

„Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins și nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aș fi știut legile, nu aș fi ajuns în fața dumneavoastră”, le-a spus Gheorghe Ștefan magistraților.

Fostul ministru Gabriel Sandu a anunțat în sala de judecată că a depus un denunț la Departamentul de Justiție din SUA și la Ministerul Justiției din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar și pe membrii grupării conduse de Claudiu Florică.

„Eu nu înțeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanțe. Până la urmă, înțeleg că eu sunt singurul vinovat, deși am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele și să fac denunțurile necesare pentru a fi judecați cei 10 miniștri”, a susținut Gabriel Sandu.

Fostul ministru a fost întrerupt de președintele completului de judecată, care l-a rugat să explice cum a primit peste 2 milioane de euro într-un offshore și ce a făcut cu acești bani.

„Recunosc ce am făcut. Recunosc că am primit 2 milioane euro și i-am folosit la plata campaniei electorale”, a fost răspunsul dat de Gabriel Sandu.

„Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004-2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009-2013. Speranţele sunt mari. Sunt implicati toţi miniştri Educaţiei şi ai Comunicaţiilor şi cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi. Am făcut solicitare către SRI să-mi confirme starea de necesitate care a existat la nivel din 2009, am făcut solicitare către STS pentru a-mi confirma starea de necesitate care era la nivelul anului 2009, pentru că eu am informat şi la SRI şi la STS. Această grupare mai are un contract, contractul de la Ministerul Justitiei”, a spus fostul ministru al Comunicațiilor la ieșirea de la ICCJ.

La rândul lor, avocații au cerut judecătorilor să mențină condamnările date de prima instanță, mai ales că trei dintre cei patru inculpați și-au recunoscut vinovăția.

Urmează ca instanța să anunțe sentința definitivă în acest proces.

În luna martie, trei judecători de la instanța supremă au aplicat pedepse în cuantum redus în acest dosar: Nicolae Dumitru — 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, Gabriel Sandu — 2 ani cu executare, Dorin Cocoș — 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan — 3 ani cu executare. În plus, magistrații au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.

Sentința a fost atacată cu apel atât de către inculpați, cât și de procurorii anticorupție.