„Dosarul Bica”. DNA cere Parlamentului încuviințarea arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu. A fost reținută și fosta șefă a ANRP

Data publicării:
Sigla noua DNA - Directia Nationala Anticoruptie - Mediafax Foto-Liviu Adascalitei-4

ACTUALIZARE 22.02. Fosta şefă a Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, Crinuța Dumitrean, a fost reţinută în urmă cu puţin timp, după audieri care au durat peste opt ore.

ACTUALIZARE 20.07. Deputatul Cătălin Teodorescu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în acest dosar. DNA va solicita Parlamentului încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Astfel, din probele administrate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în calitatea sa de fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a săvârşit o infracţiune de corupţie, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal. În acest sens, trebuie avute în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere a acestora, anturajul şi mediul din care provine inculpatul, antecedentele penale şi celelalte împrejurări privitoare la persoana acestuia”, se arată în comunicatul DNA.


ACTUALIZARE 17.14. Oana Vasilescu, fost vicepreședinte al ANRP, a fost reținută. Ea a fost audiată în dosarul în care este anchetată și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.


 ACTUALIZARE 14.45. Deputatul Florin Cătălin Teodorescu a venit şi el la DNA pentru audieri.


Crinuţa Dumitrean a fost adusă cu mandat la sediul DNA, unde procurorii îi vor aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

În dosarul în care a fost arestată Alina Bica sunt vizate 11 persoane. Printre acestea sunt preşedintele Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor în perioada comiterii faptei, Crinuţa Dumitrean, dar şi deputatul Cătălin Teodorescu.

Cei doi n-au putut fi audiaţi până acum pentru că erau plecaţi din ţară.

Alături de Alina Bica, din comisia care a aprobat despăgubirea incriminată au făcut parte încă opt persoane, printre care şi parlamentarii Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Attila. Toţi au fost de acord ca statul să achite suma cerută de omul de afaceri Gheorghe Stelian. Chiar dacă, susţin procurorii, ar fi constatat că raportul de evaluare era măsluit. Valoarea terenului din Zona Plumbuita ar fi fost umflată cu echivalentul a peste 62 de milioane de euro. Banii primiţi de la stat au fost împărţiţi de Stelian Gheorghe cu alţi trei oameni de afaceri.

Pentru că ar fi închis ochii la ilegalităţi, Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov, spun procurorii.

Cel care a avut cel mai mult de câştigat din această afacere pare să fie Stelian Gheorghe - un milionar fără notorietate, apropiat de Elena Udrea şi de Dorin Cocoş. În ultimii ani a făcut afaceri foarte profitabile cu terenuri în zone scumpe ale capitalei. Reţeta simplă: cumpăra titluri de proprietate pe un preţ de nimic, câştiga terenurile în instanţă şi vindea apoi aceleaşi terenuri la preţuri de cel puţin zece ori mai mari.Nimeni nu ştie însă cum a făcut primii bani.

Dorin Cocoş ar fi primit 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru a obţine despăgubirile de la ANRP. În dosar este pomenit şi numele Elenei Udrea, iar procurorii de caz spun că dacă Alina Bica şi ceilalţi membri ai comisiei nu l-ar fi despăgubit abuziv pe Gheorghe Stelian, banii ar fi ajuns justificat la 9.000 de alte persoane. Sunt doar câteva dintre informaţiile strânse de anchetatori în dosarul în care DNA a cerut arestarea fostului şef al DIICOT, Alina Bica.

DNA cere aviz pentru arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila
Traian Băsescu, despre reţinerea procurorului-şeRelația dintre Alina Bica, Gheorghe Stelian, Elena Udrea și Dorin Cocoșf al DIICOT: Nimeni nu e mai presus de lege, nici măcar eu
Procurorul general: Faptele de care este acuzată Alina Bica sunt grave. Beneficiază de prezumția de nevinovăție, în cazul de față, serios afectată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri