Dosarul Revoluţiei | Iliescu, vinovat de trădare când a cerut intervenția URSS. Motivul pentru care nu a fost pus sub acuzare

Data publicării:
ion iliescu face declaratii
Ion Iliescu. Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Ion Iliescu a scăpat de o acuzaţie de trădare, în dosarul Revoluţiei. Procurorii militari arată că fostul preşedinte a cerut intervenţia militară a fostei URSS, cu scopul de a prelua puterea şi a poziţiona România sub influenţă sovietică. Informaţia apare în rechizitoriul trimis în judecată. Procurorii arată că nu îl mai pot acuza de trădare, deoarece fapta s-a prescris acum cinci ani.

La doar câteva ore după fuga dictatorului, gruparea Iliescu, aşa cum o numesc procurorii militari, a început demersurile pentru a prelua şi a rămâne la putere. E aplicat scenariul diversionist al teroriştilor şi agenţilor străini care vor să submineze libertatea abia cucerita, spun anchetatorii.

Anunțuri la TVR în timpul Revoluției: „Televiziunea este atacată din toate direcţiile! Facem un nou apel la dumneavoastră să daţi sprijin pentru salvarea acestei instituţii vitale pentru mersul înainte al democraţiei din România! Se pare că elemente teroriste au pătruns chiar pe unele culoare ale acestei instituţii”.

Populaţia e convinsă prin intermediul televiziunii şi radioului publice.

Anunțuri la TVR în timpul Revoluției: „Suntem informați că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenții străini și-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmați pentru a distruge ceea ce poporul român a cucerit”. (sursa: rechizitoriu dosarul Revoluţiei)

Anchetatorii au descoperit că anunţul nu era nici pe departe un fake news

În timp ce focurile de armă continuau să se audă în Bucureşti, fiind deja instalată psihoza teroriştilor care atacă obiective strategice, puterea proaspăt instalată cerea intervenţia militară a URSS. Un act de trădare, scrie negru pe alb în rechizitoriu. Numai că...

Trădarea s-a prescris

„Se constată că anchetele anterioare efectuate cu privire la Revoluţia din decembrie 1989 nu au avut niciodată ca obiectiv edificarea cu privire la această conduită, între timp survenind prescripţia răspunderii penale pentru o eventuală infracţiune de trădare”. (sursa: rechizitoriu dosarul Revoluţiei)

Generalul Ștefan Gușă, șeful Statului Major al Armatei, la TVR: „Este nevoie de linişte în toată ţara! În această euforie să nu apară şi elemente care pot perturba această acţiune, care poate să perturbeze acţiunea oamenilor cinstiţi!”.

Şeful Statului Major al Armatei din zilele acelea este cel care a salvat România de la o adevărat invazie sovietică, explică în continuare procurorii militari. Generalul Ştefan Guşă era şeful de facto al Apărării şi singurul care putea autoriza intrarea pe teritoriul ţării a unor militari străini. Nu a făcut-o, motiv pentru care, explică procurorii în documentele trimise la Curtea Supremă, în zilele următoare a fost îndepărtat din fruntea Armatei şi trimis la Cluj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri