Video Escrocherie cu aur fals. Mai multe case de amanet din țară au fost înșelate, timp de 2 ani, cu tinichele de două milioane de lei

Data publicării:
aur la amanet
Escrocii încercau să le să le distragă atenția angajaților caselor de amanet, pentru ca verificarea autenticității bijuteriilor să fie superficială. Credit foto: Guliver/Getty Images

Percheziții, miercuri dimineața, în mai multe județe din țară, într-un mega-dosar de înșelăciune cu aur fals. Mai mulți indivizi ar fi plasat, timp de doi ani, în diferite case de amanet, bijuterii și monede din aur contrafăcute, după care "uitau" să și le mai recupereze. În realitate, însă, bijuteriile erau, de fapt, tinichele acoperite cu aur. Prejudiciul se ridică la aproximativ două milioane de lei.

Din rețeaua infracțională făceau parte cel puțin 14 indivizi. Din noiembrie 2021 și până în prezent, aceștia ar fi amanetat sute de bijuterii și monede (ducați), despre care pretindeau că sunt din aur.

"Membrii unui grup infracțional organizat care acționează pe raza județului Argeș au indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate", se arată în comunicatul DIICOT.

Ca să câștige încrederea angajaților de la casele de amanet, escrocii achitau în avans comisionul, însă "uitau" să mai meargă să-și revendice obiectele amanetate.

"Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu au putut descoperi falsul, întrucât obiectele au fost minuțios lucrate și au un înveliș consistent din aur de diferite karate. De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, suspecții au manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială", mai transmit polițiștii.

Miercuri, anchetatorii au descins în locuințele suspecților. În urma celor 27 de percheziții făcute în județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București, polițiștii au găsit și ridicat mai multe bijuterii care păreau a fi false, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă.

Prejudiciul total se ridică la 2 milioane de lei. 14 suspecți au fost duși la audieri. Cu toții sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelăciune și punerea în circulație de valori falsificate străine.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri