Fost director al Poștei, judecat pentru mită și abuz în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
posta

Daniel Neagoe Dumitru, fost director al Companiei Naționale „Poșta Română”, a fost trimis în judecată, marți, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese, scrie Agerpres.

posta

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, marți, AGERPRES, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Daniel Neagoe Dumitru, la data faptelor director general al Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită - trei fapte, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit - două fapte și conflict de interese, în formă continuată.

În rechizitoriului trimis instanței, anchetatorii arată că, în perioada iunie-iulie 2010, Daniel Neagoe Dumitru, în calitate de director general al CNPR, ar fi pretins directorului unei societăți comerciale (martor în cauză), cu care compania națională pe care o conducea avea încheiat un contract de prestări servicii de curățenie în unități poștale, să cedeze în subantrepriză, unele lucrări, către societatea Dig Prodcom SRL (în prezent radiată) pe care primul o controla printr-o interpusă.

Practic, spun procurorii, Daniel Neagoe Dumitru ar fi condiționat executarea în bune condiții a contractului de servicii de curățenie încheiat de Poșta Română de primirea foloaselor necuvenite. Martorul a dat curs solicitării lui Dumitru, prin încheierea unui contract de subantrepriză datat 28 iunie 2010. Foloasele necuvenite, dobândite ulterior de inculpat, reprezintă profitul net de 109.828,61 lei realizat în executarea contractului de subantrepriză de către societatea pe care o controla, Dig Prodcom S.R.L.

De asemenea, DNA susține că, în cursul lunii iulie 2010, ca urmare a faptului că Daniel Neagoe Dumitru și-ar fi majorat pretențiile, între societatea comercială administrată de martor și Dig Prodcom SRL s-a încheiat un nou contract, antedatat 30 iunie 2016. În baza acestui contract, Dig Prodcom SRL ar fi trebuit să furnizeze servicii de consultanță care în realitate nu erau necesare. Foloasele obținute de Dumitru reprezintă valoarea prestațiilor, încasată de Dig Prodcom S.R.L., respectiv 144.000 lei.

Totodată, anchetatorii susțin că, în toamna anului 2010, Daniel Neagoe Dumitru, în aceeași calitate, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și a deciziei consiliului de administrație a companiei naționale, ar fi acceptat ca, într-o asociere în participațiune, Poșta Română să efectueze cu o altă firmă serviciul de încasare electronică a facturilor la utilități (prin folosirea unei rețele de terminale POS), numai dacă în asociere era inclusă, fără a presta efectiv un serviciu, și o a treia societate comercială, respectiv Dig Prodcom SRL.

„În acest mod, inculpatul Dumitru Daniel Neagoe ar fi acceptat ca această din urmă societate comercială să preia, nejustificat, o parte din profitul companiei naționale. Astfel, în baza prevederilor contractului de asociere în participațiune, au fost întocmite pentru perioada noiembrie 2010 — august 2012 un număr de 22 de «deconturi pentru operațiuni în participație», fiind achitată către SC Dig Prodcom SRL suma totală de 1.595.739,28 lei”, precizează procurorii.

Sursa citată mai arată că, pentru ca Poșta Română să efectueze cu celeritate plățile și pentru a se accepta „fără discuții interminabile” introducerea de noi produse în portofoliul de produse operate de asociere, Daniel Neagoe Dumitru ar fi primit foloase necuvenite de la aceeași societate, în modalitatea semnării unor contracte de prestări servicii cu firma Dig Prodcom SRL, pentru prestații simulate. Din „executarea” acestor contracte, Dumitru ar fi obținut foloase necuvenite în sumă totală de 321.541,46 lei.

În același context, notează procurorii, dar în ce privește prestarea serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid, prin folosirea acelorași terminale POS instalate în unitățile poștale de două firme, în luna decembrie 2010, Daniel Neagoe Dumitru, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a interpus societatea Lonestar SRL (în prezent radiată) în relația comercială dintre societățile comerciale deținătoare de terminale POS și Poșta Română.

„Ulterior, Lonestar SRL ar fi cesionat în favoarea Dig Prodcom SRL toate drepturile și obligațiile care decurgeau din contractul încheiat cu Poșta Română. Actul de cesiune și un act adițional la contractul inițial amintit încheiate de Poșta Română cu Dig Prodcom SRL au fost semnate de Dumitru Daniel Neagoe, în condițiile conflictului de interese, având în vedere că Dig Prodcom SRL era în fapt firma sa și a obținut foloase patrimoniale de pe urma acesteia”, se precizează în comunicat.

Astfel, adaugă DNA, prin interpunerea Dig Prodcom SRL (care nu a prestat efectiv niciun serviciu), fără sens economic, Poșta Română ar fi renunțat la o parte din comisionul care i s-ar fi cuvenit din încasările rezultate ca urmare a prestării serviciului de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice prepaid. În acest mod, Dig Prodcom SRL a obținut un folos de 1.267.741,4 lei, reprezentând profit net.

Compania Națională 'Poșta Română' s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2.863.480 lei (prejudiciul cauzat prin săvârșirea abuzului în serviciu).

În cauză, procurorii au dispus sechestru asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Daniel Neagoe Dumitru.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri