Gheorghe Nichita și Tiberiu Urdăreanu, trimiși în judecată

Data publicării:
agerpres 7951844 gheorghe nichita

 Fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita. FOTO: Agerpres

Totodată, au mai fost trimiși în judecată Iulius Gabriel Mardarasevici, director al președinte al grupului de firme UTI, și Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al UTI, amndoi pentru dare de mită. Cei doi au fost puși sub control judiciar.

Potrivit DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).

De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Concret, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în: 

- o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC) 
- beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, 
- plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei,
- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București. 

Totalul sumelor și al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei. 

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Urdăreanu Tiberiu și Nichita Gheorghe. 

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deținut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius”.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri