Sari la conținut

Horodniceanu: Fără probe video în instanță, activitatea DIICOT ar putea fi blocată

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat marţi, în Comisia specială pentru legile Justiţiei, că activitatea DIICOT ar putea fi blocată din cauza lipsei probelor video în instanţă, iar propunerea de eliminare a arestării preventive în unele situaţii nu este bună.

horodniceanu

Foto: Agerpres

„Suntem aici pentru a fi consultaţi din perspectivă tehnică, pentru că dacă mă întrebaţi cum se construieşte o hidrocentrală sau cum se face acupunctură, nu am să vă pot spune, dar dacă mă întrebaţi despre teoria generală a probatoriului, avem ceva experienţă, cea mai mare parte dintre noi au vechime de peste 20 de ani în structuri şi cred că sunt în măsură să explice unele aspecte”, a declarat Daniel Horodniceanu.

Acesta a mai spus că „activitatea DIICOT ar putea fi blocată din lipsa, ca mijloc de probă, a raportului de consultare tehnico-ştiinţific”.

Referitor la schimbarea anumitor sintagme subiective din Codul penal şi cum afectează aceasta procedurile de urmărire penală, Horodniceanu a spus că procedurile nu vor fi afectate, dar „elementul subiectiv” este important.

De asemenea, procurorul-şef al DIICOT a spus că propunerea ca pentru anumite fapte să nu poată fi dispusă arestarea preventivă nu este una bună.

„La DIICOT, cele mai notorii ar fi cazurile de atac cibernetic. Suntem pe un trend ascendent, din păcate, este o problemă actuală pe agenda Comisiei Europene şi cred că opţiunea de a lua măsura arestării preventive faţă de infractori care săvârşesc aceste infracţiuni ar fi importantă”, a mai spus şeful DIICOT.