Ilie Sârbu, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea şi Mircea Geoană, vizați de un nou dosar la DNA

Data publicării:
20160318 ioan niculae diicot 00 INQUAM Octav Ganea-1

Foşti miniştri şi demnitari vizaţi de o nouă anchetă a DNA. Ilie Sârbu, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea şi Mircea Geoană sunt protagoniştii unui dosar desprins din cel în care a fost trimis în judecată omul de afaceri Ioan Niculae. Toţi vor fi verificaţi în legătură cu presupuse intervenţii pentru schimbări legislative care să favorizeze Interagro.

Procurorii anticorupţie au descoperit, la percheziţiile făcute la sediul InterAgro din Bucureşti, scheme şi hărţi cu firmele pe care Ioan Niculae le controlează în România. Schemele ar fi fost folosite de şefii companiei pentru a construi circuite financiare între firmele din grup, se arată în rechizitoriul prin care omul de afaceri a fost trimis în judecată.

„Cu ocazia percheziţiilor efectuate la sediul INTERAGRO SA, au fost descoperite mai multe documente (…), care atestă modalitatea prin care inculpatul Ioan Niculae controlează firmele offshore”, se arată în rechizitoriul DNA.

Aşa au reuşit procurorii să refacă traseul banilor reciclaţi. În august 2008, InterAgro încheie un contract în valoare de 10 milioane de euro cu Libarom Agri, firma lui Said Baaklini. Înţelegerea era fictivă, afirmă procurorii, care au descoperit că din conturile grupului controlat de Ioan Niculae au plecat către firma libanezului 5,6 milioane de euro, în patru tranşe fără ca Libarom Agri să presteze vreun serviciu de publicitate în contul banilor încasaţi.

Sumele erau virate în aceeaşi zi în conturile Mike Trading, de unde plecau către un offshore înregistrat în Insulele Virgine, dar cu sediul pe un iaht înregistrat în Cipru pe numele patronului InterAgro. Banii reveneau în România, sub forma unei majorări de capital pentru firma producătoare de vin din grup, INTERVITT.

O altă acuzaţie din dosar este de cumpărare de influenţă. Conform procurorilor DNA, Ioan Niculae ar fi fost interesat ca Guvernul Boc să dea în 2009 o Hotărâre prin care achiziția de îngrăşăminte chimice urma să fie subvenționată.

DNA estimează că omul de afaceri ar fi câştigat de pe urma acestei hotărâri, care însă nu s-a dat vreodată, 600 de milioane de euro. Aşa că i-ar fi oferit lui Dorin Cocoş un milion de euro, pentru a face în aşa fel încât Executivul să aprobe hotărârea, în ciuda opoziţiei Comisiei Europene. Doi foşti miniştri cu putere de decizie în acest caz au fost audiaţi,ca martori.

Discuție reporter - Adriean Videanu, fost ministru al Economiei: 

Adriean Videanu: Am fost chemat în calitate de martor într-un dosar despre care nu știu nimic.

Reporter: Încă o dată numele dumneavoastră este legat de cel al lui Ioan Niculae.

Adriean Videanu: Nu știu. Știți mai multe?

Discuție reporter -Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii: 

Reporter: Aţi primit telefoane la minister astfel încât acea hotărâre să treacă? S-au făcut presiuni?

Ilie Sârbu: Nu, nu!

Reporter : Domnul Niculae ar fi plătit un milion de euro ca să se adopte o asemenea hotărâre.

Ilie Sârbu: Asta este problema lui, dar eu nu am adoptat-o. Știţi cât m-au injurat în presă.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri