Sari la conținut
News Alert

Managerii de spitale Păltineanu şi Straja au primit mită zeci de mii de euro, ascunşi în reviste

Detalii noi în dosarul celor doi manageri de spitale reţinuţi de procurorii DNA, Bogdan Păltineanu și Dan Straja. Din cererea de arestare aflăm cum primeau cei doi şefi de spitale banii de la firmele favorizate. O revistă era folosită de fiecare dată pentru a ascunde plicul în care se regăsea comisionul. Discuţiile erau purtate departe de spitale, de obicei în maşina reprezentantului firmei care plătea comisionul. Cei doi află astăzi dacă vor fi arestaţi prevenitv. Solicitarea procurorilor se judecă la Tribunalul Bucureşti.

Bogdan Păltineanu - Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni", ar fi primit o primă tranșă din mita pretinsă reprezentantului unei societăți comerciale, suma de 26.400 de euro, pe data de 12 mai 2015.

"Întâlnirea a avut loc (...) în incinta ansamblului rezidențial (...) din municipiul București. Reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a urcat în autoturismul inculpatului Păltineanu Bogdan cu revista (...) în mână, în interiorul acesteia aflându-se plicul cu suma de 26.400 euro (în bancnote de 500, 200 și 100 de euro). La indicațiile inculpatului Păltineanu Bogdan, reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a pus revista în interiorul căreia se afla plicul cu bani sub scaunul din dreapta față al autoturismului", se precizează în referat.

Scena s-a repetat pe 19 mai, 16 iunie și 21 august 2015, când Păltineanu a mai primit în autoturismul mituitorului 19.500 de euro, 18.600 de euro și respectiv 22.500 de euro, reprezentând tranșe din "comisionul" stabilit pentru derularea în bune condiții a unui contract. Managerul a mai primit încă o tranșă de 5.000 de euro pe data de 13 iulie 2015, banii fiindu-i înmânați într-un imobil care îi aparținea.

Aceeași metodă de remitere a mitei a fost folosită și în cazul lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu".

Astfel, Straja ar fi primit de la reprezentantul a două firme furnizoare, pe 1 mai 2015, suma de 55.000 euro, reprezentând "comisionul" stabilit pentru derularea în bune condiții a contractelor, adică emiterea de comenzi și efectuarea de plăți.

"Suma de 55.000 euro a fost remisă inculpatului Straja Nicolae Dan în biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" într-o revistă (...). Cu privire la suma de bani remisă, singurele mesaje dintre inculpatul Straja Nicolae Dan și reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbenă care ulterior au fost rupte", se arată în referatul DNA.

Pe 8 mai 2015, Dan Straja ar mai fi primit de la reprezentantul celor două firme 45.750 euro ascunși într-o revistă, de această dată banii fiindu-i remiși în autoturismul personal.

"Reprezentantul firmei (...) SRL a urcat în autoturismul inculpatului, a scos din revistă (...) plicul cu bani și ulterior l-a pus împreună cu revista pe preșul din dreapta față al autoturismului, potrivit indicațiilor primite de la inculpatul Straja Nicolae Dan. Din discuțiile purtate rezultă în mod cert că Institutul avea contracte în derulare cu SC (...) SRL și SC (...) SRL, că în următoarea săptămână urma să fie emisă o nouă factură, precum și faptul că urmau să mai încheie și alte contracte", se menționează în documentul citat.

Bogdan Păltineanu și Dan Straja au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind prezentați vineri la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă.