„Mită în biserică”. Dosarul lui Ioan Oltean se întoarce la DNA

Data actualizării: Data publicării:
oltean

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis definitiv marți restituirea la DNA a dosarului în care fostul deputat Ioan Oltean era acuzat, alături de Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul fiind de aproape 100 de milioane de lei.

Potrivit deciziei Instanței supreme, motivul restituirii îl constituie faptul că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit de către DNA, iar neregularitatea rechizitoriului nu a fost remediată la timp de procurori, astfel încât nu se poate stabili obiectul sau limitele judecății (art. 364 alin. (3) lit. a din Cpp).

„În baza art. 346 alin. (3) lit. a) Cpp, restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a corupției cauza privind pe inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor și Rotaru Mihai, trimiși în judecată prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a corupției. Definitivă”, se arată în hotărârea instanței.

În iulie 2016, Ioan Oltean a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar Crinuța Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată foști membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru și Marko Atilla Gabor.

De asemenea, au fost deferiți justiției omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, și evaluatorul Sergiu Negurici.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 de metri pătrați situat în municipiul Pitești. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce o determinase să inițieze și un proces.

După doar câteva luni, pe 17 iunie 2010, membrii Comisiei ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, deși acesta nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, indică procurorii.

Anchetatorii susțineau că membrii comisiei au fost influențați de Ioan Oltean, care avea o relație apropiată cu președintele de la acea dată al ANRP, Crinuța Dumitrean. Acesta le-ar fi indus membrilor comisiei convingerea că ar putea să-și piardă funcțiile în care fuseseră numiți politic.

DNA mai arăta că terenul respectiv a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 de lei, de 10 ori față de prețul real, acesta fiind și prejudiciul în dauna statului.

În dosar există un denunţ făcut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, care spune că, în 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin şoferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor că, în perioada dinaintea Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit „un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi făcut denunţul când era în penitenciar şi executa o pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP, în iunie 2015 fiind eliberat condiţionat.

Legat de acest denunţ, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaşte pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila, iar declaraţiile acestuia sunt contradictorii şi nu sunt confirmate de nicio altă probă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri