Monica Macovei solicită excluderea lui Victor Ponta din Baroul București

Data publicării:
monica macovei la digi24 - 1-1

„Decizia domnului Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecință și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, așa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat", afirmă Macovei în scrisoarea menționată.

Europarlamentarul precizează că, dacă Ponta dorește să fie avocat, trebuie să dea examen și să parcurgă toate căile de pregătire, „ca orice alt candidat”.

Ponta nu poate renunța la titlul de „doctor” fără să piardă titlul de conferențiar, fără să fie exclus din profesia de avocat și fără să returneze banii câștigați prin acest furt intelectual, inclusiv prin contractele cu statul pe care le-a avut ca avocat”, a adăugat Monica Macovei.

Citește integral solicitarea adresată de Monica Macovei Baroului București: 

Domnule Decan,

Vă solicit să îl excludeți din Baroul București pe domnul Victor Viorel Ponta, luând act de faptul că acesta nu îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, pe care a dobândit-o fără examen, ca titular al diplomei de „doctor în drept”. 

Potrivit precizărilor oficiale transmise de Baroul București la solicitarea presei, „primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire” (România Liberă).

Art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea profesiei de avocat prevede că “(2) la cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen: a) titularul diplomei de doctor în drept”.

Domnul Victor Ponta a notificat în scris, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de „renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”.

Reamintesc că Universitatea din București a decis, în luna iulie 2012, că domnul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, concluziile expertizei ştiinţifice arătând că „autorul a plagiat patru surse majore”, teza constituind „un plagiat vădit”.

Decizia domnului Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor în drept anulează pe cale de consecință și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen, potrivit art. 16, aliniatul 2 litera a) din Legea 51/1995. O persoană fără diplomă de doctor în drept nu poate fi primită în profesia de avocat fără examen de admitere, așa încât calitatea de avocat a domnului Ponta a încetat.

Pe baza acestor fapte și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeţi pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București”, se arată în scrisoarea Monicăi Macovei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri