Noua procedură de ridicare a imunităţii parlamentare, „un regim mai favorabil procurorilor” - Eugen Nicolicea

Data publicării:
1701 20jsnicolicea-44384

Invitat la Jurnalul de seară, în studioul Digi24 deputatul UNPR a explicat pe scurt că este necesară schimbarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul în care aleşii ajung să fie cercetaţi în dosare penale.

Până acum, anchetatorii aduceau la Parlament „cu tot dosarul pe cărucior, cu tot ce conţinea, cu probe”, cu sute sau mii de pagini. Schimbarea, declară Eugen Nicolicea, vine în sprijinul aleşilor care trebuie să analizeze cazurile stufoase: „S-a stabilit aşa: nu mai vine tot dosarul la Parlament, ci trimite procurorul ce consideră el că este relevant pentru a convinge aleşii că trebuie să ridice imunitatea colegului anchetat.

În Parlament, cererea de ridicare a imunităţii în vederea arestării preventive ajunge semnată de ministrul Justiţiei, pe baza unui referat întocmit de procuror: „Procurorul face un referat, ministrul Justiţiei trimite o cerere”, arată deputatul UNPR, cerere trebuie să conţină „temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv”.

Dacă rămâne ce e acum, vor veni în continuare toate probele, dovezile, cu căruciorul. Eu vă explic că în noua reglementare nu vor mai veni toate probele. Este un regim mai favorabil procurorului”, a spus Eugen Nicolicea.

În replică, Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi acuză parlamentarii partizani ai acestei ide că acutizează imaginea publică „mizerabilă” a forului legislativ: „Sentimentul meu e că această punere la zi, legislaţie, statut, regulament, continuă să facă din parlamentari cetăţeni de altă categorie care au un manşon în faţa aplicării legii.

Încă o dată, ne putem felicita de aparentul insucces de a nu fi scăpat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Suntem din fericire încă sub o monitorizare, altfel am inaugura voios era aleatoriului absolut în materie de justiţie şi de manipulare a probelor. Nu mai vorbim de manipularea opiniei publice cu tot felul de diversiuni”, constată fostul ministru de Externe.

Citeşte şi Cum vor să-și schimbe parlamentarii procedura de ridicare a imunității

Un alt motiv pentru schimbare: eliminarea plângerilor privitoare la scurgeri de informaţii din materialul pus la dispoziție de anchetatori

Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului depusă de procurori în legislativ ar trebui să conţină aşadar de acum înainte doar motivele concrete și relevante, nu tot dosarul instrumentat. Unul dintre motive este dorința de a elimina plângeri privitoare la scurgeri de informaţii din materialul pus la dispoziție de anchetatori, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.

O altă propunere vizează modul în care va fi întocmit raportul comisiei în aceste cazuri. „Raportul Comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate. Raportul Comisiei se aprobă prin vot secret al majorităţii membrilor prezenţi”.

Astfel, plenul va afla care sunt motivele pentru măsura solicitată şi dacă acestea sunt susţinute de probe şi, în acest fel, votul va fi în concordanţă cu situaţia adevărată, potrivit motivării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri