Noul Cod Penal pedepsește înalta trădare cu închisoare pe viață

Data publicării:
codul penal mediafax

În noul cod penal, prin „înalta trădare” se înțeleg faptele de trădare săvârșite de înalții deminitari, membrii CSAT, președinte, premier, miniștri, șeful statului major și șefii serviciilor secrete (SRI și SIE).

Pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 25 de ani sau chiar pe viață poate fi primită de cei care complotează împotriva statului, provoacă război, subminează economia națională, aservesc interesul statului față de o putere străină sau divulgă secrete de stat unei puteri străine.

T. Băsescu, despre afirmațiile lui S. R. Stănescu: Vizau acuzarea de înaltă trădare

Preşedintele Traian Băsescu susţine că acuzaţiile formulate de Sorin Roşca Stănescu nu au vizat o suspendare a sa, ci, mai degrabă, acuzarea sa de înaltă trădare, fapt care ar fi dus automat la suspendarea din funcţie a preşedintelui ţării. Traian Băsescu spune că planul a fost pus la cale de Sorin Roşca Stănescu, împreună cu premierul Victor Ponta şi cu Dan Voiculescu.

Liderii PNL au decis ieri excluderea lui Sorin Roşca Stănescu din partid.

Traian Băsescu susţine că adversarii săi politici urmăreau să îl acuze de înaltă trădare, demers care le-ar fi adus pe tavă suspendarea preşedintelui până la o sentinţă definitivă a Curţii Supreme. Asta şi cu ajutorul celor două treimi de aleşi pe care îi au în Parlament.

„Înalta trădare e mai convenabilă pentru situaţia lor acum. Ar fi avut aproape tot anul acoperit cu un preşedinte suspendat şi cu Crin la Cotroceni”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că din cercul de suspecţi implicaţi în acest plan fac parte nume grele.

„Deci în acest joc este şi Voiculescu şi Ponta şi Sorin Roşca Stănescu. Nu am niciun motiv să suspectez că ar fi fost implicat Crin, dar în ceea ce îl priveşte pe Stroe nu am aceleaşi garanţii”, a mai spus șeful statului.

Ministrul de Interne neagă acuzaţiile şi spune că nu înţelege cum a ajuns numele lui implicat în acest scandal.

Nu am dat şi nu am luat niciun document de la Sorin Roşca Stănescu. Înţeleg că lucrurile se învârt aşa în underground, în subteran, este cineva în spate”, a afirmat Radu Stroe.

Preşedintele Senatului infirmă şi chiar ironizează existenţa unui plan de suspendare a preşedintelui.

„I-o fi dor, înţeleg, dar nu avem în vedere acest lucru. Pentru mine, pentru PNL, lupta politică cu preşedintele Traian Băsescu a fost întotdeauna la vedere şi nu am făcut niciun fel de conspiraţie şi cred că şi domnul Băsescu ştie asta. Aşa că domnul Stroe a declarat şi nu am nicuiun fel de motiv să pun la îndoială declaraţiile sale”, este de părere Crin Antonescu.

Preşedintele a anunţat că va extinde acţiunea penală împotriva lui Sorin Roşca Stănescu, anexând la plângerea deja făcută şi ultimul denunţ cu documente false.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri