Noul șef al DIICOT a mers pe linia PSD la întâlnirea cu membrii Comisiei de la Veneția (presă)

Data publicării:
felix oliver banila + octav ganea inquam 20180605093948_IMG_5172-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism, Felix Bănilă, a susținut linia PSD la întâlnirea din această săptămână cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

felix oliver banila + octav ganea inquam 20180605093948_IMG_5172-01
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Eram toți șocați. Parcă îl auzeam pe Nicolicea”, a declarat unul din magistrații prezenți la întâlnire, referindu-se la momentul în care Felix Bănilă ar fi criticat, la întâlnirea cu experții europeni, numărul mare de interceptări.

La întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, șeful DIICOT ar mai fi declarat, potrivit surselor G4Media.ro, că au existat abuzuri și excese, exemplificând cu modul în care au fost investigate infracțiunile de abuz în serviciu, însă nu s-ar fi pronunțat în nici un fel în ce privește protocoalele încheiate între SRI și instituții din justiție (parchete, instanțe, CSM).

Potrivit surselor citate de G4Media, Felix Bănilă ar fi declarat că modificările la Codurile Penale sunt bune, fiind de acord, de pildă, cu modificarea la Codul de Procedură Penală, potrivit căreia procurorii pot să efectueze urmărirea penală „in rem” timp de un an. După expirarea acestui termen, dacă nu există un suspect, dosarul se închide automat. Potrivit acelorași surse, printre cei care au lăudat modificările la Codurile Penale la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția s-a numărat și Lia Savonea, membru CSM.

Fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara la sfârșitul lunii iunie că „pentru DIICOT, principala afectare e închiderea intempestivă a 4.770 de dosare ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care după un an nu a fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise, clasate”.

Citiți și: 

Comisia de la Veneţia, în România pentru verificarea Codurilor Penale. Ce a discutat cu Tudorel Toader

Florin Iordache laudă Comisia de la Veneția

Iohannis, către reprezentanții Comisiei de la Veneția: Noile coduri penale favorizează politicienii cu dosare penale

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri