OUG 7. Şedinţele de la Judecătoria Ploiești vor fi suspendate jumătate de oră în fiecare zi

Data actualizării: Data publicării:
statuie justitie_shutterstock_282701687
Foto: Shutterstock

Magistraţii Judecătoriei Ploieşti protestează, începând de joi şi până în data de 8 martie, faţă de prevederile OUG 7 şi faţă de modul în care aceasta a fost adoptată, urmând a suspenda, zilnic, timp de jumătate de oră, şedinţele de judecată. De asemenea, magistraţii vor intra în săli purtând banderole.

justitie procuror avocat_shutterstock_601766393
Foto: Shutterstock

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti a decis declanşarea unui protest faţă de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, „în vederea abrogării actului normativ antemenţionat, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior alMagistraturii - aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie”.

Astfel, începând de joi şi până pe data de 8 martie, judecătorii vor purta banderole albe în sala de judecată, iar în fiecare zi toate şedinţele de judecată vor fi suspendate pentru treizeci de minute, în intervalul 12.00 – 12.30, după care se vor relua.

Judecătorii ploieşteni reclamă faptul că Ordonanţa de Urgenţă 7/2019 a fost adoptată de Guvern fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi susţin că actul normativ „nu justifică o urgenţă imperioasă care să corespundă unei nevoi stringente de modificare” a legilor justiţiei, în contextul în care toate aceste trei legi au fost modificate de către Parlament în toamna anului 2018.

Magistraţii de la Judecătoria Ploieşti susţin că posibilitatea eliberării din funcţia de judecător pe motiv de „neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie", reprezintă ”o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundăconceptului de bună reputaţie".

Judecătorii indică, totdată, ca motive de protest, faptul că principiul separaţiei carierelor ”a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019”, dar şi scoaterea de sub controlul ierarhic al Ministerului Public a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, judecătorii ploieşteni spunând că această măsură „vulnerabilizează independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în activitatea judiciară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri