Percheziții la Vama Siret, într-un dosar de import de tutun. Autoritatea Vamală Română a sesizat Parchetul European

Data publicării:
tigari confiscate in vama
Foto: AVR / Facebook

Autoritatea Vamală Română a sesizat Biroul din Iaşi al Parchetului European în cazul de la Biroul Vamal de Frontieră Siret, unde au avut loc percheziţii într-un dosar de import de tutun, conform unui comunicat al instituţiei. Procurorii cercetează o rețea transfrontalieră care importă tutun pentru țări din afara UE, dar îl vând pe teritoriul Uniunii, cu profituri uriașe.

Biroul din Iaşi al Parchetului European a efectuat, marţi, opt percheziţii la sediul Biroului Vamal Siret şi la domiciliile unor funcţionari vamali, în cadrul unei anchete privind neplata taxelor vamale, accizei şi a altor impozite, pentru produse din tutun vândute.

Potrivit unui comunicat al EPPO, mai multe persoane fizice şi juridice din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (tutun de narghilea şi tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite şi Turcia.

„Aceste produse erau în mod aparent destinate unor ţări terţe (din afara UE), cum ar fi Ucraina şi Kazahstan, şi, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plăţii taxelor până la achiziţionarea mărfurilor în ţara de destinaţie finală. În realitate, însă, conform probelor colectate, bunurile nu au părăsit spaţiul UE, ci au fost vândute ilegal pe piaţa neagră din unele ţări ale UE, inclusiv Belgia şi Germania. Acest lucru s-ar fi făcut cu complicitatea vameşilor români de la Biroul Vamal Siret, care este principalul punct vamal de la frontiera României cu Ucraina. În consecinţă, mărfurile erau vândute în ţările UE cu profituri uriaşe, sustrăgându-se în acelaşi timp de la colectarea taxelor, accizelor şi TVA. Se estimează că această schemă a cauzat prejudicii de peste 650.000 euro numai în ceea ce priveşte taxele vamale”, se menţionează în comunicatul Parchetului European.

„Autoritatea Vamală Română este cea care a sesizat organele competente în acest caz şi specialişti de la sediul nostru central sunt prezenţi la faţa locului pentru a oferi sprijinul necesar. Totodată, menţionăm că traficul transfrontalier prin respectivul birou vamal se derulează în condiţii normale, fără a fi înregistrate întreruperi sau blocaje. Integritatea este o responsabilitate comună, iar Autoritatea Vamală Română acordă o atenţie sporită acestui aspect. Am oferit şi vom oferi sprijin permanent organelor de cercetare penală, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni de natură să prejudicieze imaginea personalului vamal”, se arată într-un comunicat al Autorității Vamale Române, citat de Agerpres.

Consolidarea capacităţii de prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere şi fraudelor vamale şi fiscale împreună cu creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE sunt printre cele mai importante obiective ale vămii române, potrivit comunicatului AVR.

„Ne exprimăm astfel convingerea că, împreună cu autorităţile competente, vom contribui la creşterea gradului de integritate în cadrul Autorităţii Vamale Române”, se mai arată în comunicat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri