Sari la conținut
News Alert

Reacția Ministerului Public la „calomniile și intoxicările” la adresa lui Augustin Lazăr

Ministerul Public reacționează, prin două postări pe pagina de Facebook, la „calomniile și intoxicările” vehiculate în presă la adresa Procurorului General al României, Augustin Lazăr.

augustin lazar interviu digi

Este vorba despre relatările din presă privind condamnarea pentru furt a unui cetățean, în perioada în care Augustin Lazăr era procuror-șef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Această condamnare ar fi fost dată printr-un „abuz”.

„Hotărârile judecătorești definitive sunt pronunțate de către instanțele de judecată, fără “girul” procurorului general, în justiția penală neexistând termenul de “gir”. Persoanele nemulțumite de o hotărâre judecătorească, precum cea invocată în cazul prezentat, pot promova o cale de atac extraordinară, spre exemplu – revizuirea, urmând procedura prevăzută de lege”, se arată în prima postare de pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

După câteva ore, Ministerul Public revine cu o nouă postare, în care precizează care sunt îndatoririle procurorului și ce pot face persoanele care sunt nemulțumite de o hotărâre judecătorească.

„Conform art. 7 din C pr. pen., procurorul este obligat să pună în mișcare și să exercite acțiunea penală din oficiu atunci când există probe din care rezultă săvârșirea unei infracțiuni (...).

În cazurile prevăzute expres de lege, procurorul pune în mișcare și exercită acțiunea penală (...) după obținerea autorizării (...).

Conform art.9 din C. pen., pentru faptele săvârșite în afara teritoriului țării, punerea în mișcare a acțiunii penale se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel în a cărei rază teritorială se află parchetul mai întâi sesizat.

Prin urmare, la solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș, era obligatorie autorizarea de către procurorul general a punerii în mișcare a acțiunii penale, pentru continuarea unei proceduri judiciare legale transmise de autoritățile germane, în vederea aflării adevărului.

Hotărârile judecătorești de condamnare au fost emise de magistrații judecători de la Judecătoria Mediaș și Curtea de Apel Alba Iulia, după cercetarea judecătorească, procurorul general al parchetului de pe lângă Curtea de apel Alba Iulia neavând vreo atribuție în emiterea soluțiilor acestor instanțe.

Persoanele nemulțumite de o hotărâre judecătorească, precum cea invocată în cazul prezentat, pot promova o cale de atac extraordinară, spre exemplu – revizuirea, urmând procedura prevăzută de lege.”