RETROCEDĂRI ILEGALE. Prințul Paul și prințesa Lia, audiați la DNA. Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu și șeful Romsilva sunt urmăriți penal

Data publicării:
padure5111632-Mediafax Foto-Thomas Dan-1

ACTUALIZARE 00:16. Prințul Paul și prințesa Lia au ieșit de la DNA după aproximativ o oră. Ei nu au făcut declarații.

Avocata lor a spus că cei doi nu au nimic de ascuns și că sunt la dispoziția autorităților, dar nu a dorit să precizeze ce calitate au prințul Paul și prințesa Lia în dosar.

Pentru prinţul Paul nu este prima dată când apare într-un scandal legat de retrocedări ilegale de terenuri. Singurul institut de cercetare a plantelor din România a rămas doar cu birourile şi cu câteva laboratoare. Terenul este situat în zona de nord a Bucureștiului, una dintre cele mai scumpe din ţară. Jumătate din el a fost retrocedată prințului Paul și a ajuns pe mâinile unor afaceriști care vor construi acolo cartier de locuinţe de lux si un supermarket. Cealaltă jumătate este acum în posesia Academiei Agricole, instituție cercetată de DNA tocmai pentru afaceri ilegale cu terenuri.  Citiți investigația Digi24 pe această temă din campania „România furată”:

La Institutul de Cercetare a Plantelor se fac studii doar din birou. Terenurile au ajuns la dezvoltatori imobiliari controversați

___________________

Este o responsabilitate pentru fiecare cetățean român să fie util. Prințul are un dosar important și este normal să cooperăm”, a spus prințesa Lia la intrarea în sediul DNA Brașov.

Pe de altă parte, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, ar fi şi el implicat în mafia retrocedărilor, alături de senatorul Ilie Sârbu şi deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, susţin procurorii anticorupţie. Toţi patru sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că au produs un prejudiciu uriaş: peste 300 de milioane de euro.

Potrivit DNA, şeful Romsilva, care este cercetat sub control judiciar, ar fi lucrat în favoarea unui grup infracţional şi a luat măsuri împotriva intereselor instutuţiei pe care o conduce. El este urmărit penal pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a fost adus de jandarmi în biroul procurorilor anticorupţie din Braşov. La ieşire, a aflat că a fost pus acuzare. Anchetatorii spun că era o verigă importantă în dosarul pădurilor retrocedate ilegal.

Reţeaua l-ar fi avut la conducere pe Ioan Adam, fost judecător, actual avocat şi deputat PSD. La rugămintea lui, Viorel Hrebenciuc ar fi găsit un om de legătură cu Romsilva, regia care administrează pădurile statului. Persoana de contact ar fi fost senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta.

Clienţii grupării erau tot nume mari, spun procurorii. Elie Vlad Sturdza, strănepotul lui Dimitrie Ghika, a obţinut în instanţă peste 40.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, fără să aibă dreptul. Iar Prinţul Paul şi soţia lui Lia aveau şi ei o cerere asemănătoare: 30.000 de hectare în judeţul Suceava. Fostul judecător pus sub acuzare nu a avut prea multe de spus.

„Stați liniștiți, nu vă grăbiți cu acuzații, aveți răbdare un pic, este o discuție preliminara, aveți răbdare. Stau la dispoziția organelor de urmărire penală pentru orice, că nu e nimic de ascuns”, a spus Ioan Adam.

La comanda lui, spun anchetatorii, Viorel Hrebenciuc dădea ordin şefilor de la Romsilva să îi lase să câştige în instanţă pe presupuşii moştenitori ai pădurilor. Aduc dovezi o convorbire telefonică între cei implicaţi.

„Suntem în plin război cu Romsilva! Vom câştiga 100%! (...) sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi”, spunea parlamentarul, potrivit procurorilor.

Socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, acuzat că a deschis uşile de la Romsilva pentru mafia pădurilor.

În căutarea dovezilor, procurorii au percheziţionat astăzi şi locuinţa prinţului Paul şi a prinţesei Lia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri