Rise Project: Miliardarul Comănescu a apelat la Mişa, când era şef în ANAF. Rezultatul: sechestru ridicat, datorii iertate sau eşalonate

Data actualizării: Data publicării:
ionut misa_govro

Pe vremea când era şef în ANAF, actualul ministru al Finanţelor a acceptat ridicarea sechestrului de pe conturile unei firme controlate de miliardarul Gabriel Comănescu, arată Rise Project. Potrivit sursei citate, Ionuţ Mişa a eşalonat plata datoriei, dar a şi iertat compania de o altă datorie. În cele din urmă, s-a ajuns tot în instanţă.

Ionut Misa_Inquam Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

"Între 5 și 20 mai 2016 GSP a avut conturile blocate. Comănescu a apelat la actualul ministru al finanțelor, Ionuț Mișa, care conducea direcția Mari Contribuabili din ANAF. Ionuț Mișa a ridicat sechestrul si a eșalonat datoria pe 30 de luni la o rată de 1 milion de euro. Astfel, ANAF a devenit proprietarul temporar al navei Neptun, evaluată la 37,5 milioane de euro. Pe 20 decembrie 2016, actualul ministru Mișa a constatat că Gabriel Comănescu nu s-a ținut de cuvânt și n-a plătit ratele, așa că a anulat înțelegerea inițială. Tot el a căzut însă la pace două zile mai târziu, când a semnat o nouă eșalonare a datoriilor și, în plus, a iertat compania de o altă datorie de peste 1 milion de euro", dezvăluie Rise Project, într-un articol despre afacerile miliardarului Gabriel Comănescu.

Context în care, jurnaliştii de la Rise Project mai semnalează faptul că "în timp ce companiile sale din România sărăceau, imperiul său offshore din Malta se îmbogățea".

Alt aspect subliniat de Rise Project: "În urmă cu o decadă, corporația lui Gabriel Comănescu și-a mutat bunurile în Malta. Flota de nave comerciale și opt platforme de foraj, evaluate la aproape 600 milioane de euro în 2011, au fost transferate treptat în proprietate a 26 de companii malteze. Acestea au fost mai apoi angrenate în contracte de sute de milioane de euro încheiate cu corporații internaționale precum OMV sau Gazprom. În România însă, toate aceste afaceri erau trecute în dreptul Grup Servicii Petroliere SA (GSP), cu sediul în Constanța, compania fanion a lui Comănescu. Cu toate acestea, în ultimii șase ani, compania românească a raportat pierderi de aproape 150 milioane euro. În schimb, firmele din Malta care dețin în proprietate navele și platformele au raportat profituri de ordinul zecilor de milioane de dolari, fiecare".

Între timp devenit ministru al Finanţelor în Guvernul Tudose, Ionuţ Mişa este autorul unei revoluţii fiscale aprig contestate de sindicate, companii şi analişti.

Articolul integral de pe Rise Project, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri