Secția specială ar putea fi desființată. Ministerul Justiției nu susține funcționarea în forma actuală

Data actualizării: Data publicării:
ana birchall
Ana Birchall îl critică pe ministrul Justiţiei Foto: InquamPhotos/George Călin

Ana Birchall a anunţat, marţi, că grupul de lucru interministerial coordonat de minister a ajuns la concluzii preliminare referitoare la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, precizând că ”sunt două concluzii şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii".

„Este primul plen după o lungă perioadă, cu agendă bogată, interesantă, cu subiecte extrem de importante, nu numai pentru buna funcţionare a unei instituţii sau alta, ci pentru buna funcţionare a justiţiei în general. Cunoaşteţi părerea mea personală, nu are rost să insistăm asupra ei, dar din punctul de vedere al ministrului Justiţiei şi al ministerului Justiţiei, după cum cunoaşteţi, acum ceva vreme eu am instituit un grup de lucru interministerial la nivelul ministerului Justiţiei, coordonat direct de către ministru, prin care am încercat să aducem la aceeaşi masă, ca şi puncte de vedere, am solicitat puncte de vedere atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, toate de altfel, cât şi a asociaţiilor profesionale şi această analiză a cuprins recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi alte recomandări", a declarat Ana Birchall, la sediul CSM.

Citește și: Lia Savonea, în război cu Klaus Iohannis. Secția pentru Judecători din CSM: Nu acceptăm ordine de la un președinte aflat în campanie

Ministrul Justiţiei a anunţat că a avut şi discuţii tehnice la Bruxelles, referitor la următorul raport MCV.

Ana Birchall a mai precizat că, potrivit concluziilor preliminare ale Grupului interministerial, acesta nu susţine funcţionarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în această formă.

„După cum ştiţi, în această perioadă se redactează următorul raport MCV, vă spun în premieră, vineri am avut discuţii tehnice la Bruxelles, deci, şi vă spun în premieră, noi terminăm această analiză, acest raport în perioada următoare, sper în maximum două săptămâni, am întârziat pentru că anumite puncte de vedere au venit mai târziu şi vă spun, ca şi concluzii preliminare, că sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea şi niciuna nu susţine funcţionarea în această formă a acestei instituţii. Astea sunt concluziile preliminare", a completat Birchall.

Raportul de analiză, public în două săptămâni

Ministrul Justiţiei a declarat că va face public raportul de analiză al Grupului interministerial în maximum două săptămâni.

„Sunt concluzii care au majoritatea. Două concluzii. Este un raport preliminar, lăsaţi-ne să-l terminăm. Tocmai de aceea v-am spus că, în baza acestui raport, eu cred că cu toţii trebuie să ne aşezăm la masă şi să venim cu soluţiile care să asigure exclusiv buna funcţionare a sistemului judiciar. Fără patimă, fără orgolii, fără idei preconcepute, ci pur şi simplu profesionist şi responsabil pentru că aici vorbim inclusiv despre imagimea României şi în relaţiile pe care le are instituţional cu anumiţi parteneri. Eu nu văd de ce a te aşeza la aceeaşi masă cu bună cerdinţă, cu onestitate, analizând concluziile care se desprind din punctele de vedere venind de la toate instituţiile, asociaţiile profesionale şi de la cei care ne privesc acum. Am primit mii şi mii de mesaje în baza cărora oamenii şi-au exprimat un punct de vedere sau altul. Noi le-am analizat cu deschidere, profesionalism şi responsabilitate. La nivel personal, părerea mea o cunoaşteţi", a conchis Birchall.

La mijlocul lunii iulie 2019, Ana Birchall anunţa că a solicitat puncte de vedere de la secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar şi de la asociaţiile de magistraţi pe rapoartele GRECO la adresa României publicate. Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis atunci că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Tot atunci, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat ca Guvernul să vină cu o iniţiativă legislativă pentru a corecta „aomalia”care este Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), precum şi alte neregularităţi din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Care pensionari iau sute de lei în plus la pensie ca ajutor de încălzire? Cum se dau banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...