VIDEO. 300 de gardieni au cerut în stradă demisia lui Robert Cazanciuc

Data publicării:
gardieni proteste

„Vrem ministru cu talent, să se bată în Parlament!”, au strigat protestatarii.

Înarmaţi cu fluiere şi goarne, la 9 fix, gardienii s-au adunat în faţa Ministerului Justiţiei.

„Muncim pe datorie, ruşine să vă fie!!!” - au scandat manifestanții.

Principala nemulţumitre a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor este legată de restanţele pe care sistemul le are faţă de ei, dar acuză şi condiţiile de muncă şi lipsa personalului.

„Avem sute de ore fiecare. Avem restanţe la echipament. Avem sâmbete şi duminici lucrate, care ar trebui plătite cu 75 la sută, care nu ni le-au plătit”, spune un protestatar.

„Condiţii de muncă din anii 1960. (...) Foarte periculos. În fiecare zi e posibil să păţeşti orice”, spune un altul.

Protestul organizat de gardieni este, spun reprezentanţii sindicatelor, rezultatul ignoranţei celor care conduc ministerul şi administraţia penitenciarelor. Au cerut de mai multe ori audienţe pentru a discuta problemele, însă în afară de promisiuni nu s-a întâmplat nimic concret.

„Ieşi afară, javră ordinară!!!” și „Jos, jos, ministrul mincinos!!!” au fost alte scandări ale protestatarilor care l-au vizat pe Robert Cazanciuc.

„Minciunile continuă de luni de zile în sistemul penitenciar. Suntem amăgiţi că ni se plătesc drepturile salariale, că se îmbunătăţesc condiţiile de muncă. Lucruri care nu s-au întâmplat până acum”, declară un manifestant.

Şi nici acum nu au obţinut nimic, motiv pentru care sunt hotărâţi să protesteze până-şi vor câştiga drepturile.

Deşi îmbrăcaţi în uniformă, angajaţii ANP care au protestat astăzi în faţa Ministerului Justiţiei erau în timpul liber. În semn de solidaritate, colegii lor care sunt la serviciu au purtat pe toată durata zilei o banderolă neagră la mână.

În sistemul penitenciar din România sunt aproape 12.500 de angajaţi şi cei mai mulţi susţin acţiunile de protest.


Aproximativ 300 de gardieni din închisori protestează de la ora 9:00 în faţa Ministerului Justiţiei. Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile mici, dar şi de stresul la care sunt supuşi de către deţinuţii care-i ameninţă sau chiar îi agresează. Liderii sindicatelor spun că protestele vor continua în stradă, dar şi în închisori, prin purtarea unor banderole negre.

Gardienii cer demisia ministrului justiției, Rober Cazanciuc, pe care îl acuză că până acum a rămas surd la doleanțele lor. Ei cer mai mulţi bani la salariu şi măsuri mult mai dure împotriva deţinuţilor, de care sunt ameninţați sau chiar bătuți. Ei spun că deținuții au ajuns să aibă mai multe drepturi decât cei care îi păzesc.

În plus, gardienii cer şi plata orelor suplimentare.

Cei 300 de gardieni care protestează în fața Ministerului Justiției sunt în ziua liberă, pentru că, așa cum prevede legea, ei nu au dreptul să facă grevă în timpul programului.

Citiți și: Gardienii din închisori încep protestele

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri