Klaus Iohannis: Proiectul privind Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului este blocat nejustificat

Data publicării:
klaus iohannis
Președintele Klaus Iohannis. Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în care solicită Guvernului „să facă pași serioși” în legătură cu proiectul privind Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, despre care șeful statului afirmă că este blocat „în mod nejustificat”.

În legătură cu Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, şeful statului constată că proiectul a acumulat întârzieri şi că este blocat în mod nejustificat, considerând că această situaţie este inacceptabilă.

„Solicit Guvernului să facă paşi serioşi şi să întreprindă toate demersurile pentru realizarea acestui muzeu. Este imperativ să avem această instituţie cât mai repede posibil, care să păstreze vie memoria Holocaustului în conştiinţa naţională şi să întreţină ataşamentul profund faţă de valorile fundamentale ale umanităţii.

Cu gândul la suferinţele unor suflete inocente şi la cele ale supravieţuitorilor noştri, să acţionăm uniţi şi solidari pentru apărarea şi promovarea principiilor şi valorilor democratice", spune el.

Preşedintele Iohannis afirmă că „lecţia dură a Holocaustului trebuie să funcţioneze ca un far care să ne ghideze pe drumul nostru european, iar pe puţinii supravieţuitori pe care timpul ni-i îngăduie trebuie să îi preţuim şi onorăm”.

Potrivit preşedintelui Iohannis, „crimele trebuie cunoscute, criminalii trebuie expuşi oprobiului public, memoria victimelor trebuie păstrată, iar pe supravieţuitorii şi urmaşii acestora trebuie să îi sprijinim”.

„Este necesar să ne asumăm în mod onest trecutul traumatic şi să vorbim deschis tinerelor generaţii despre Holocaust. Numai în acest fel vom putea lupta împotriva încercărilor de falsificare a istoriei, tentativelor din ce în ce mai dese de reabilitare a criminalilor şi negare a suferinţelor victimelor inocente”, mai afirmă şeful statului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri