Exclusiv MAE, despre românul ținut ostatic de Hamas în Fâșia Gaza: „Am cerut să fie eliberat imediat”

Data actualizării: Data publicării:
roman tinut captiv de hamas
Tal Haimi, românul care a fost ținut ostatic în Fâșia Gaza FOTO: Captură video Digi24

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat luni, la Digi24, că a cerut eliberarea imediată a tuturor persoanelor ținute ostatice de teroriștii Hamas în Fâșia Gaza, inclusiv a cetățeanului cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel. El a mai explicat că nu au apărut solicitări „ieșite din comun, față de cele normale, în astfel de condiții”.

„Poziția noastră a fost una fără echivoc, am solicitat, inclusiv prin vocea ministrului Afacerilor Externe, eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, inclusiv a cetățeanului cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Israel, care se află în Fâșia Gaza. Nu este un caz singular, sunt și alți cetățeni care se află în aceeași situație, de diverse naționalități, cu diverse cetățenii, dar până în prezent vorbim doar despre un singur cetățean, cu cetățenie israeliană și română”, a explicat Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE, la Digi24.

MAE păstrează legătura cu autoritățile israeliene

Radu Filip a mai adăugat că, în continuare, MAE păstrează legătura cu autoritățile israeliene.

„Până în prezent, nu am primit, nici Ambasada, nici Consulatul, solicitări de sprijin consular privind dispariția sau decesul altor cetățeni români în Israel. Bilanțul, la această oră, indică patru cetățeni cu dublă cetățenie israeliano-română decedați, o persoană cu dublă cetățenie dispărută și o altă persoană cu dublă cetățenie ostatică în Fâșia Gaza”, a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al MAE a mai explicat că sâmbătă și duminică au fost mai multe transporturi umanitare în Fâșia Gaza, punctul de trecere a frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt fiind deschis doar pentru accesul camioanelor umanitare.

„Este vorba de acele ajutoare umanitare furnizate de ONU. Până în prezent situația de securitate nu a permis evacuarea în siguranță a aproximativ 260 de persoane cu cetățenie română și membri de familie care ne-au solicitat evacuarea. Trebuie să găsim soluții imediate pentru evacuarea lor în condiții de siguranță. Menținem coordonarea cu alte state și organizații internaționale, care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni și funcționari”, a mai spus acesta.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt, nu au apărut solicitări „ieșite din comun, față de cele normale, în astfel de condiții”.

„Modalitatea noastră de intervenție este limitată. Accesul înspre și dinspre Fâșia Gaza este limitat, așadar și capacitatea noastră de intervenție este redusă. Demersurile și dialogul continuă. Colegii mei de la misiunile diplomatice, de la oficiile consulare din Tel Aviv, din Israel și din statele vecine sunt pregătiți să sprijine orice fereastră de oportunitate care ar permite ieșirea din Fâșia Gaza. Nu au fost semnalate cazuri de persoane rănite, decedate sau alte cazuri medicale. Sperăm să rămână lucrurile așa, ca să poată fi evacuați în condiții de siguranță”, a conchis el.

Românul luat prizonier de teroriștii Hamas a fost răpit din kibbutzul pe care îl fondase străbunicul lui de la Buzău

Un cetățean român, care are și cetățenie israeliană, este în prezent ostatic Hamas în Fâșia Gaza, a anunțat, duminică, Ministerul român de Externe (MAE).

Românul luat prizonier de teroriștii Hamas a fost răpit din kibbutzul pe care îl fondase străbunicul lui de la Buzău, venit în Israel după cel de-al Doilea Război Mondial. Localitatea este la 4 kilometri de Fâșia Gaza și la 9 kilometri de Egipt.

Soția românului ținut ostatic de teroriștii Hamas a oferit un interviu în exclusivitate pentru Digi24. Sâmbătă seară, Ministerul de Externe a anunțat că un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană este ostatic în Fâșia Gaza.

„Sper în primul rând că e în viață... S-ar putea să fie și mort, deci sper că trăiește. Și sper să se întoarcă acasă curând pentru că dacă stă acolo e periculos. Timpul trece... Foarte repede, cred că de câteva zile, de sâmbătă, 7 octombrie... Mi s-a comunicat că e dispărut. Doar atât, nimic mai mult. Și acum două, trei zile am aflat că lipsește, dar că este și ostatic. Aș prefera să fie răpit, pentru că ar fi în viață”, a declarat soția românului ținut ostatic de Hamas”, a declarat ea.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri